Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”All filmning på sjukhus inte förkastlig”

Publicerad: 3 februari 2014, 14:52

Personal bör vägra att vara med när patientens integritet är hotad, men filmning på sjukhus behöver inte alltid vara fel, anser etikordförande Ingemar Engström.


– Överväg att vägra medverkan och säg till era arbetsgivare att det inte är okej, uppmanar Ingemar Engström, ordförande i Svenska läkaresällskapets delegation för medicinsk etik, läkare och sjuksköterskor som arbetar på avdelningar där tv-bolag gör inspelningar.

I dag gjorde Svenska läkaresällskapet och Svensk sjuksköterskeförening ett gemensamt uttalande där läkare och sjuksköterskor avråds från att delta i filminspelningar på sjukhus om inte patientintegriteten kan skyddas. Just nu är frågan aktuell då det pågår ett rättsfall i Uppsala som handlar om en döende man som blev filmad av TV3 på Akademiska sjukhuset. Ingemar Engström påpekar att det finns fler liknande fall.

Vid exempelvis undersökande journalistik kan det filmas på sjukhus. Vänder ni er även mot det?

– Nej, vi anser inte att sjukvården ska vara undantagen samhällelig granskning. Men även i en sådan situation måste man överväga patienternas integritet.

När kan det annars vara motiverat att filma på sjukhus?

– Vi vill inte stoppa seriösa dokumentärer om hälsa, sjukvård eller vetenskap. Det här gäller situationer där vårdgivare av kommersiella skäl helt överlåtit rätten till inspelat material till tv-bolag. De som är anställda måste tänka på vad syftet är med programmet och hur avtalen ser ut för att kunna ta ställning till om de bör medverka.

Ingemar Engström lyfter fram patienternas beroendeställning inom sjukvården som ett viktigt skäl till varför de två yrkesförbunden nu gör ett gemensamt ställningstagande.

– Dessutom får patienterna knappt någon betänketid och de har ingen möjlighet att ändra sig, därför tycker vi att de här inspelningarna är oacceptabla. Vi har också sett exempel på att personal blivit utsatt för tryck från arbetsgivare att medverka, vilket inte heller är acceptabelt.

Han lyfter också fram att det i undervisningssammanhang krävs samtycke från patienten för att läkare eller sjuksköterskor ska få vara med och att patienter där utan att uppge anledning kan säga nej. I fallen med de aktuella tv-inspelningarna har patienternas ställning varit betydligt svagare.

Ni avråder från att medverka vid inspelningar på akutavdelningar och i den prehospitala sjukvården. Men patienterna har väl en beroendeställning som patienter i all sjukvård?

– Ja, principen gäller hela sjukvården. I de fall som har varit aktuella har tv-teamen filmat på akuten eller inom ambulanssjukvården och vi har velat fokusera på den typen av program som är mest problematiska.

Relaterat material

Yrkesförbund avråder från tv-medverkan

Sjukhusfilmning tas upp igen

Friad sjukhusfilmning överklagas

Tv-inspelning på sjukhus kan leda till åtal

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev