Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

All jour och extraknäck kan komma att räknas som arbetstid

Publicerad: 19 november 2008, 10:12

Om all jourtid räknas som arbetstid kommer svensk sjukvård att få stora problem. Sveriges Kommuner och Landsting oroas över hur kommande arbetstidsdirektiv egentligen ska se ut.


I somras enades EU:s ministerråd om översynen av arbetsmarknadsdirektivet. När denna överenskommelse nu har behandlats i parlamentets utskott har flera ändringsförslag lagts fram.

Några av dem skulle – om de gick igenom – få stora konsekvenser för sjukvården. Bland annat föreslås att all jourtid, alltså även den inaktiva delen, ska räknas som arbetstid.

Dessutom föreslås att en arbetsgivare även ska ta hänsyn till den arbetstid som den anställda har hos andra arbetsgivare.

Tillsammans med Svenskt Näringsliv och Arbetsgivarverket har Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, uppmärksammat svenska EU-parlamentariker på hur svensk arbetsmarknad skulle påverkas om dessa förslag gick igenom.

– Det innebär försämringar för sjukvården eftersom läkartillgången blir lägre. Antalet sjuksköterske- och läkartimmar kommer att minska. Det blir ökade vårdköer och patienterna kommer i kläm, säger Jan Svensson, handläggare på avdelningen för arbetsgivarpolitik vid SKL.
Omröstningen är i december
Parlamentet ska rösta om förslaget till nytt arbetstidsdirektiv under december.

– Jag tror att det finns en samstämmighet i frågan där en majoritet av EU-länderna har samma syn som vi. Men inför beslutet vill vi uppmärksamma de svenska EU-parlamentarikerna på vad förslagen skulle kunna innebära om de går igenom, säger Jan Svensson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev