torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

All planerad vård på Akademiska ställs in

Publicerad: 10 oktober 2019, 09:57

UPPDATERAD All planerad slutenvård och alla planerade operationer ställs in på Akademiska sjukhuset från fredag morgon. Region Uppsala och Region Örebro län befinner sig sedan i onsdags i ett så kallat stabsläge eftersom det är stor brist på sjukvårdsmaterial.

Ämnen i artikeln:

Region UppsalaRegion Örebro LänAkademiska sjukhusetRegion SörmlandRegion VästmanlandRegion DalarnaLeveranskrisen

Stoppet för planerad vård gäller från klockan 06 fredag morgon, och ett dygn framåt.

– Vi har fattat beslutet att ställa in planerade operationer som en säkerhetsåtgärd. Vi måste säkerställa den akuta vården och vården av inneliggande patienter. Vi beklagar att patienter får sina operationer uppskjutna, men vi måste sätta patientsäkerheten främst, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande på Region Upsalas hemsida.

I mer än en veckas tid har försenade och uteblivna leveranser med sjukvårdsmaterial orsakat problem på flera sjukhus i landet. I torsdags gick Akademiska sjukhuset upp i stabsläge, men efter att ha inventerat och gjort akuta beställningar blåste man av stabsläget under fredagen. Förhoppningen var att leverantören Apotekstjänst AB åter skulle vara i fas med leveranserna efter helgen, se faktaruta härintill.

– Den vändningen som vi trodde skulle komma i början på veckan uteblev. Vi behöver 40 till 50 pallar med material per dygn, istället fick vi levererat 15 till 20 pallar per dygn, säger Mikael Köhler, chefsläkare på Akademiska sjukhuset till Dagens Medicin.

Under onsdagen valde Region Uppsala och Region Örebro att gå upp i stabsläge. Regionerna Västmanland, Dalarna och Sörmland påverkas också av de försenade och uteblivna leveranserna.

– Vi har inte fått de varor vi har beställt, det är förbrukningsmaterial, till exempel svalgtuber eller provtagningsrör, allt möjligt, säger Claes-Mårten Ingberg, chefläkare inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Örebro, till SVT Nyheter Örebro.

I förra veckan gick Apotekstjänst AB ut med ett pressmeddelande på sin hemsida och informerade om de fördröjda leveranserna, och att orsaken var problem med orderhanteringen. Med ökad bemanning, skulle detta vara löst i början på den här veckan, meddelade företaget.

– Vi löser det genom att prioritera material. Vi använder oss av andra distributionskanaler. Vi jobbar för att komma tillrätta med detta, säger Petter Karlsson, förvaltningschef för en gemensam nämnd för de fem regionerna till P4 Örebro.

I ett sms till Dagens Medicin svarar Apotekstjänst AB:s vd Tomas Hilmo under torsdagen att han i nuläget inte vill ge några ytterligare kommentarer. Strax efter klockan ett på torsdagen publicerade Apotekstjänst ett kort uttalande på sin hemsida med rubriken ”Angående leveransförseningar”, det  lyder:

”Apotekstjänst övertog leveranserna för 5-klövern för knappt en vecka sedan. Det har föregåtts av en gemensam införandeplanering. Leveranser sker i hög takt, men det finns vissa förseningar. För att kompensera för dessa har kunderna en möjlighet att beställa akutleveranser av behövda artiklar. Vi arbetar nu för fullt med att arbeta ikapp de försenade leveranserna och får efter det analysera vad vi gemensamt kan lära av uppstarten.”

TILLÄGG: Strax efter kl 16 svarar Apotekstjänst AB:s vd Tomas Hilmo på några av Dagens Medicins frågor. Läs här.

TILLÄGG 2: Socialstyrelsen i stabsläge. Läs här.

Apotekstjänst

Från och med 1:a oktober 2019 sköter Apotekstjänst, lagerhållning och distribution av sjukvårdsartiklar för regionerna i Dalarna, Sörmland, Uppsala, Västmanland och Örebro samt kommunerna i Sörmland. Upphandlingen är värd cirka 1,3 miljarder kronor årligen.

MALIN WERNSTRÖM, LINDA BERGLUND, JENS KREY, TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev