Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Alla cancerpatienter ska ha kontaktsjuksköterska

Publicerad: 5 mars 2013, 09:08

Foto: Photos.com

En mer patientfokuserad vård står i centrum när Socialstyrelsen ger ut nya riktlinjerna för de tre största cancerdiagnoserna. Myndigheten vill att alla patienter ska få en kontaktsjuksköterska och bedömas vid multidisciplinär konferens.


– Det här är två av de viktigaste rekommendationerna i våra nya riktlinjer, säger Arvid Widenlou Nordmark, projektledare på Socialstyrelsen.

Både kontaktsjuksköterskor och multidisciplinära konferenser är begrepp som varit mycket på tapeten inom cancervården de senaste åren. Nu får sjukvården alltså ytterligare en pekpinne om att satsa mer inom dessa områden när myndigheten i dag tisdag den 5 mars släpper de preliminära nationella riktlinjerna för bröst-, prostata- och tjock- och ändtarmscancer.

– Det kommer främst krävas organisatoriska förändringar i sjukvården där kontaktsjuksköterskor och multidisciplinära konferenser  i dag är mindre vanliga. Till en början blir det ökade utgifter, men dessa kostnader kan plana ut eller till och med att minska när åtgärderna fått effekt, till exempel genom en minskning av onödig behandling och minskade väntetider, säger Arvid Widenlou Nordmark.

När det gäller bröstcancer poängterar han att multidisciplinära konferenser redan är rutin på de flesta håll, medan variationen är större vid tjock- och ändtarmscancer.

– Och när det gäller prostatacancer är det betydligt ovanligare. Här föreslår vi att sådana konferenser i första hand genomförs när patienten har en högriskcancer utan metastaser och att åtminstone onkolog, urolog och kontaktsjuksköterska ska medverka, säger Arvid Widenlou Nordmark.

En ytterligare åtgärd som kan få förhållandevis stor betydelse är att Socialstyrelsens experter lyfter fram så kallad aktiv monitorering vid prostatacancer med låg risk och minst tio års förväntad överlevnad.

– Vi tror att minst 60 procent av de aktuella patienterna behöver följas på detta sätt. Det kommer ställa vissa andra krav på sjukvården, så att man kan ta hand om och erbjuda stöd till patienterna, säger Göran Zetterström, projektledare och utredare på Socialstyrelsen.

Vid tjock- och ändtarmscancer rekommenderar Socialstyrelsen att patienter som har spridning till näraliggande organ ska undersökas med PET-kamera i kombination med datortomografi.

– Det här blir en utmaning för sjukvården, eftersom tekniken är ny och under uppbyggnad. Det behövs sannolikt mer utrustning och även fler enheter som tillverkar radioaktiva isotoper till undersökningarna, säger Arvid Widenlou Nordmark.

Totalt omfattar de nya riktlinjerna 260 olika rekommendationer för sjukvården. Rekommendationer om cancerscreening finns inte med utan här kommer Socialstyrelsen ge besked till sommaren.

Relaterat material

Inför kontaktsjuksköterska som standard

Kunskap och kompetens finns  men plan för samordning saknas

Gemensam mottagning i Lund hjälper män fatta svåra beslut

Mest socioekonomiska skillnader i tarmcancervården

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev