Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Alla nya HSAN-fall i databas

Publicerad: 4 mars 2009, 06:10

Dagens Medicin har öppnat den nya webbtjänsten Ansvar & säkerhet. Här finns bland annat en sökbar databas med över 900 ärenden från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.


Den nya tjänsten Ansvar & säkerhet vänder sig exklusivt till verksamhetschefer, chefläkare och andra med patientsäkerhetsansvar i sjukvården. Den som vill använda tjänsten måste först registrera sig. Efter kontroll får användaren ett personligt lösenord som används tillsammans med den registrerade e-postadressen för att logga in.

Under mer än två år har Dagens Medicin arbetat med att bygga upp Ansvar & säkerhet, som i dag bland annat innehåller referat av över 900 ärenden från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

– Vi vill ge verksamhetscheferna stöd i ett av deras viktigaste uppdrag – ansvaret för patientsäkerheten. Med den här tjänsten får verksamhetscheferna ett instrument att bevaka patientsäkerhetsfrågor inom sitt medicinska område, säger Per Gunnar Holmgren, Dagens Medicins chefredaktör.

Han berättar att tjänsten succes­sivt kommer att byggas ut och få ett utökat innehåll när lagstiftningen och organisationen kring patient­säkerhetsfrågorna förändras. Patientsäkerhetsutredningens förslag till ny lag om patientsäkerhet presenterades i december 2008 och är nu ute på remiss.

Ansvar & säkerhet uppdateras ständigt med de senaste avgjorda ärendena från Hälso- och sjuk­vårdens ansvarsnämnd, oavsett om beslutet har resulterat i disciplin­påföljd eller inte.

Användaren kan:

» Söka i databasen för att hitta ärenden som berör en speciell pro­fession, ett specialistområde och/eller en region. Sök exempelvis efter ärenden i Norra sjukvårdsregionen som berör läkare inom ortopedi. Eller ärenden som gäller sjuksköterskor inom psykiatri i Stockholms­regionen.

» Beställa en pdf med det fullständiga HSAN-ärendet som levereras med e-post.

» Skapa bevakning och kontinuerligt få ärenden från en specifik region, profession och/eller specialitet direkt i e-posten.

Tjänsten består också av ett nyhetsbrev där redaktionen väljer ut de mest intressanta ärendena under den senaste månaden.

Till att börja med är tjänsten helt kostnadsfri.

– Det är viktigt för oss att tillsammans med de första användarna kunna utforma Ansvar & säkerhet så att den blir det nyttiga verktyg vi eftersträvar. Till exempel går det att göra egna kommentarer efter varje ärende, där användaren kan dela med sig av egna erfarenheter. Vi hoppas också få tips om intressanta länkar om patientsäkerhetsfrågor, säger Sten Erik Jensen, som är ansvarig redaktör för Ansvar & säkerhet.

Besök den nya tjänsten Ansvar & säkerhet

Tjänsten öppen för vissa

För att få tillgång till tjänsten Ansvar & säkerhet måste du vara verksam­hetschef i sjukvården eller ha annan befattning med patient­säkerhetsansvar. Registrera dig här. Tjänsten är kostnadsfri fram till den 1 september 2009.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev