Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Alla på biva tar tillbaka uppsägning

Publicerad: 28 mars 2013, 08:50

Foto: Roger Lundholm

Samtliga 33 sjuksköterskor från barnintensiven i Lund har dragit tillbaka sin uppsägning, berättar avdelningschefen.


– Jag är jätteglad för det såklart. Det är super. Det kan inte vara bättre. Det är en mycket större chans att vi kan fortsätta ge en god vård nu, säger Lena Andersson, avdelningschef på barnintensivvårdsavdelningen i Lund.

Sjuksköterskorna vid barnintensivvårdsavdelningen hade fram till midnatt, natten mot skärtorsdag, på sig att dra tillbaka sin uppsägning. På skärtorsdagsmorgonen står det klart att samtliga av de 33 sjuksköterskor som hade sagt upp sig nu har dragit tillbaka sin uppsägning. Fyra av dessa kommer dock att vara tjänstlediga minst ett halvår för att prova andra jobb och det kan ju bli så att någon av dem väljer att sluta, berättar Lena Andersson, avdelningschef.

Hade du trott att det skulle lösa sig så här?

– Det var ju väldigt osäkert. Med tanke på att det nu blev det avtal som sjuksköterskorna ville ha och att man löste det på det sättet var ändå min förhoppning att de flesta skulle vilja fortsätta här.

Wiveca Lind, specialistsjuksköterska på barnintensivvårdsavdelningen och medlem i Vårdförbundet, tycker att det är bra för både biva, regionen och riket att alla uppsägningar har dragits tillbaka.

– Att vi får behålla vår kompetens inom barn- och intensivvård är guld värt, säger hon.

Hela tiden har hon och hennes kolleger hoppats på en lösning.

– Det är därför vi har kämpat, för att nå dit vi är i dag. Det är en jätteseger för oss, även om det har känts tufft i perioder.

Helt klart är dock inte arbetet på avdelningen, enligt Wiveca Lind. Konflikterna har tärt på dem som arbetar på avdelningen och nu är det dags att ta tag i sammanhållningen.

– Många har mått dåligt av det här, även undersköterskor och läkare. Man har tappat den arbetsglädje som har funnits, även om vi alla tycker om våra jobb, älskar våra jobb. Det är det bästa jobbet jag någonsin haft, säger Wiveca Lind.

Både pengar och utrymme ska nu ges för att ta tag i den biten, berättar hon vidare. Men det kommer att ta tid innan allt blir som förut.

– Vi har en tuff tid framför oss, men det är vi beredda på att ta efter den här segern, säger Wiveca Lind.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev