onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Alla patienter på NKS ska övervakas

Publicerad: 25 september 2015, 12:29

Foto: Thinkstock

Ett nytt patientövervakningssystem testas nu på Karolinska universitetssjukhuset, målet är att kunna övervaka alla patienter som skrivs in på NKS.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingKarolinska universitetssjukhuset

– Bakgrunden är att vi vet i dag att i stora delar av världen mäts inte vitala parametrar med samma frekvens som det gjordes tidigare. Det har hamnat lite i bakvattnet, säger David Konrad, verksamhetschef och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till Dagens Medicin.

Ordentligt avvikande viltaparametrar kan vara en tidig indikator på försämring hos patienten och ökad risk för död. Något som kan förhindras genom tidiga insatser, menar David Konrad.

– Det har vistats i en nyligen publicerad metaanalys att införande av ett mobilt intensivvårdsteam har haft en tolvprocentig minskning av den totala sjukhusdöden. Mobila intensivvårdsteam använder just vitala parametrar för att identifiera patienter med hög risk för död. Därför har ett inriktningsbeslut tagits för att alla inneliggande patienter på Nya Karolinska ska övervakas kontinuerligt.

Förhoppningen är att kunna ha tekniken klar till 2018 när alla enheter har flyttat in i Nya Karolinska Solna, NKS.

– Det här är en världsunik ambition, det här finns inte någonstans i hela världen. Det kommer att bli stort, säger David Konrad.

Tekniken testas fortfarande och är under upphandling. Men övervakningen av patienternas vitalparametrar kommer troligen att se olika beroende på vårdnivå, menar David Konrad. Uppegående patienter ska exempelvis inte behöva vara kopplade till en monitor på avdelningen och målet är att tekniken ska vara trådlös. Till dessa patienter ska det inte heller behövas någon anställd som bevakar värdena, de ska registreras digitalt och vid avvikande vitalparametrar meddelas sjuksköterskan, hur är ännu inte fastställt.

Hur mycket kommer det att kosta att övervaka 730 patienter?

– Det är en upphandlingsteknisk fråga som jag inte vill kommentera. Men att det skulle bli för dyrt är en obefogad oro. Det här är inte en fråga om ekonomi, det här är en fråga om patientsäkerhet. Hur mycket kommer det att kosta om patienterna inte får adekvat vård i rätt tid?

VICTORIA MAAHERRA OCH JENS KREY

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev