Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Allergiska söner knyts till lägre risk för cervixcancer

Publicerad: 18 oktober 2006, 13:01

Kvinnor med allergiska söner löper betydligt mindre risk att drabbas av livmoderhalscancer än andra kvinnor. Ju fler allergiska söner – desto lägre risk att drabbas.


Livmoderhalscancer eller cervixcancer orsakas av humant papillomvirus,  HPV  . Men bara en bråkdel av alla kvinnor med en sådan infektion utvecklar cancer. Risken påverkas av ärftliga faktorer.

– Även risken att drabbas av allergi påverkas av ärftliga faktorer, säger Emma Ivansson, doktorand vid institutionen för genetik och patologi vid Uppsala universitet.

Hon och hennes kollegor med forskaren Patrik Magnusson i spetsen, studerade 717 963 svenska kvinnor födda mellan 1932 och 1960 som har minst en son som har mönstrat. Sedan jämförde de antalet fall av livmoderhalscancer för kvinnor med allergiska söner och kvinnor vars söner inte var allergiska.

Troligen genetiska orsaker

Uppgifterna om eventuell allergi, hösnuva, astma och/eller eksem, kom från den hälsoundersökning som pojkarna genomgick i samband med mönstringen och uppgifterna om eventuell cancer hämtades från cancerregistret.

Det visade sig att risken för livmoderhalscancer var betydligt lägre för kvinnor med allergiska söner. Kvinnor med en allergisk son hade 14 procents lägre risk för livmoderhalscancer som inte hade spritt sig och 18 procents lägre risk för spridd livmoderhalscancer än kvinnor utan allergiska söner.

– Och ju fler allergiska söner, desto lägre är risken för livmoderhalscancer, säger Emma Ivansson.

Forskarna tror att förklaringen ligger i genetiska faktorer i immunförsvaret, eftersom både livmoderhalscancer och allergi är sjukdomar där immunförsvaret har stor betydelse.

– Vi jämförde också risken för all annan cancer mellan de två grupperna av kvinnor. Men den risken var samma för kvinnor med och utan allergiska söner, så den skyddande effekten måste vara specifik för livmoderhalscancer, säger Emma Ivansson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev