Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Allergologer: Vårdvalet är orealistiskt

Publicerad: 15 februari 2013, 08:20

Vårdvalet inom allergologi riskerar att minska tillgängligheten, tror läkare i Stockholm. Landstinget har motsatt uppfattning.

Ämnen i artikeln:

Vårdval

Bristen på specialister riskerar att stjälpa vårdvalet inom öppen allergologi, som införs i Stockholm till hösten. Det menar Lars Gottberg, specialistläkare i allergologi. Han har företrätt professionen i arbetet att ta fram underlaget för vårdvalet men är mycket missnöjd med resultatet, som låg för beslut hos hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting den 12 februari.

– Samarbetet med landstinget har varit dåligt hela tiden. Vi allergologer har haft en rad invändningar men landstinget har inte lyssnat.

Ett av problemen är att Stockholm har stor brist på allergologer. I länet finns knappt 20 stycken, varav hälften arbetar på sjukhus och resten på privata mottagningar. Elva är över 60 år och går snart i pension.

– Med så få kvarvarande specialister är det orealistiskt att införa vårdval, särskilt eftersom landstinget inte har tagit fram någon plan för hur den framtida utbildningen av specialister ska se ut, säger Lars Gottberg som själv är över 60 år.

Han tycker även att ersättningsnivåerna borde vara högre:

– Systemet utgår från snabba besök. Men många patienter kräver  utredning och fördjupning. Exempelvis behöver patienter som kan få livshotande reaktioner ges tid att lära sig att använda adrenalinpenna.

Bristen på allergologer är inte något argument mot vårdval, tycker Anita Cronholm, chef på specialistenheten vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms läns landsting.

– Vi vill ha en flexibel avtalsform som ger hög tillgänglighet i öppenvården. Bristen på specialister finns ju kvar, oavsett vilken avtalsform vi har. Och läkarbristen på detta område finns i hela landet. De äldre allergologer som går på nationella taxan behöver inte gå in i vårdval, de kan fortsätta som tidigare.

Att tillgängligheten skulle minska, tror hon inte:

– Erfarenheterna från andra vårdval visar tvärtom att den ökar.

Landstinget har i årets budget avsatt medel som ger två ST-tjänster i allergologi. Detsamma gjordes 2011. Hur stort behovet av allergologer är kan Mats Ek, medicinskt sakkunnig i ST-frågor vid Stockholms läns landsting, inte säga.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev