Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Alliansen inte odelat positiv till m-förslag om vårdguider

Publicerad: 28 augusti 2006, 11:21

Moderaternas förslag om personliga vårdguider splittrar den borgerliga alliansen. Använd pengarna till att anställa flera familjeläkare i primärvården, svarar folkpartiet.


Den 7augusti presenterade moderatledaren Fredrik Reinfeldt och riksdagsledamoten Cristina Husmark Pehrsson partiets förslag om att äldre med stora vårdbehov och multisjuka ska få personliga vårdguider. Som exempel nämns att en socionom, kurator eller sjuksköterska ska hjälpa de mest vård­behövande patienterna att hitta rätt i vårdlabyrinten.

Det kan handla om att identifiera behovet av vård och omsorg och se till att landsting och kommuner samordnar sina insatser.  M vill lägga 1,5 miljarder kronor per år på denna satsning.  Erik Ullenhag, sjukvårdspolitisk talesman för fp, gör samma analys som m om att tillgängligheten är den svenska sjukvårdens allvarligaste problem. Men han gör tummen ner för m:s förslag till lösning.

- Vi tror inte att lösningen på tillgänglighetsproblemen är att införa en ny slags vårdguider. De kan guida, men inte vårda. Lösningen är att anställa fler familjeläkare.  - En multisjuk äldre patient behöver en doktor som tar helhetsansvar för vården och ser till att patienten inte knaprar på tio olika mediciner. Det klarar inte en vårdguide av, säger Erik Ullenhag.

"Ett underkännande av vården"  Maria Larsson, vice partiordförande i kd och ledare för alliansens välfärdsgrupp, tvekar också:  - Att införa särskilda vårdguider vore ett underkännande av vården. Huvudlinjen måste vara att patienten i första hand vänder sig till läkare eller sjuksköterskor, som kan ta ett helhetsansvar för patientens vård.  - Men vi kanske har hamnat i en situation där det behövs en särskild vårdguide, eftersom vårdapparaten är så komplicerad och inte uppbyggd utifrån patientens behov.

Centern har tidigare lagt ett förslag om lotsar, vilket liknar m-förslaget. C-förslaget innebär att patienten ska ha rätt att välja en fast vårdkontakt, som är ansvarig för individens hälsoutveckling och som ska hjälpa denne att hitta den bästa vården så snabbt som möjligt.

- Men vi vill inte begränsa vårdlotsarna till de multisjuka, utan de ska vara till för alla. Och vår tanke är att de i första hand ska vara en familjeläkare eller en sjuksköterska, säger Kenneth Johansson, sjukvårdspolitisk talesman för c.

Läkarförbundet instämmer i fp:s kritik. I ett pressmeddelande hävdar förbundet att de multisjuka äldre behöver medicinsk vård snarare än lotsar och att pengarna bör satsas på fler läkare istället för på nya administratörer.

Ska kunna stämma sitt landsting  Under sommaren har fp presenterat ett förslag om att satsa 500 miljoner kronor mer än vad allianspartierna kommit överens om på att bland annat bygga ut psykiatrin med 2000 platser.  Fp vill också vill också ha mer tvång i psykvården. Utskrivna patienter som missköter medicineringen, missbrukar alkohol eller narkotika eller är farliga för sig själva eller andra ska kunna tvångsintas efter beslut av läkare.  Varken c eller kd har några principiella invändningar mot de förslagen.

De fyra borgerliga partiledarna har under sin gemensamma valturné vässat sina tidigare förslag om vårdgarantin, eftersom de anser att s-regeringens överenskommelse med landstingen om en nationell vårdgaranti för behandling inom tre månader är för tandlös.

Tidigare i år föreslog de borgerliga partierna att vårdgarantin ska lagstadgas och att vårdgivaren ska vara skyldig att informera patienterna om var i landet köerna är kortast. Nu har alliansen lagt till ytterligare ett lagförslag om att den patient som inte fritt får välja var han eller hon ska få vård när garantitiden löpt ut ska kunna stämma det egna landstinget.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News