Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Alliansen och MP överens om vårdval

Publicerad: 16 oktober 2012, 09:02

Alliansen och Miljöpartiet i Stockholms läns landsting är överens om framtiden för Vårdval Stockholm.


Efter en tids förhandlingar har de fyra allianspartierna och Miljöpartiet i Stockholms läns landsting enats om hur de vill utveckla Vårdval Stockholm. Därmed finns det för första gången en blocköverskridande överenskommelse om vårdvalet i primärvården i Stockholm.

De fem partierna är överens om ett antal förändringar i det nuvarande systemet. Förändringarna innebär bland annat att mottagningarna ska få mer ersättning för kroniskt sjuka. Andra nyheter i uppgörelsen är att ersättningen höjs för förebyggande arbete och att vårdcentralerna får stimulansbidrag för kompetensutveckling av sjuksköterskor och läkare.

Oppositionen har tidigare krävt en socioekonomisk viktning i ersättningssystemet. Uppgörelsen mellan alliansen och Miljöpartiet innebär inte högre ersättning i vissa geografiska områden. Däremot blir det en fast ersättning per patient som behöver tolk och extra ersättning för läkarutlåtanden om hälsotillstånd till Försäkringskassan. Detta ska gynna mottagningar med många nyanlända invandrare och många sjukskrivna patienter.

Överenskommelsen i Stockholm hyllas av Vårdföretagarna.

– Uppgörelsen innebär stabila regler som kommer att hålla över valen. Det är ett mycket välkommet besked för vårdföretagen, som annars ser politisk osäkerhet som det största hindret för utveckling och nyanställningar, säger Vårdföretagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius i ett pressmeddelande.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev