Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Allianspolitiker stöttar apoteksentreprenör i Skåne

Publicerad: 1 oktober 2009, 13:28

Pia Almström (m), kommunstyrelsens ordförande i skånska Kävlinge, är upprörd över prislappen på IT-övergångslösningen och uttrycker stöd för entreprenören Magnus Wetter. Hon har tagit kontakt med moderata riksdagspolitiker i frågan.


Som Dagens Apotek rapporterat tidigare beräknas den årliga kostnaden för den så kallade IT-övergångslösningen för ett litet apotek bli omkring 820 000 kronor.

Det fick entreprenören Magnus Wetter, se artikel länkad här intill, att reagera mycket negativt. Nu får han stöd av tunga lokala politiker.

– Det är uppseendeväckande att man får göra på det här sättet. Det känns som att bolaget försöker hitta nya inkomstkällor nu när monopolet vacklar, säger Pia Almström till Skånska Dagbladet.

– Hela tanken med reformen är ju att det ska kunna finnas små apotek. Att byta ett monopol mot ett annat tjänar ingen på.

Hon säger sig ha tagit upp frågan med skånska moderata riksdagspolitiker, och hoppas att regeringen sätter ner foten.

– Det förutsätter jag. Det kan inte vara det här som var avsikten. Det är ingen idé att avreglera om det inte får positiva effekter, säger Pia Almström till Skånska Dagbladet.

Dagens Apotek får tag på Pia Almström i Bryssel på en knastrig telefonlinje, och ber henne utveckla sitt resonemang.

– Man kan jämföra det här med när Televerket skulle avregleras, men fortfarande ägde ledningarna. På samma sätt borde nu IT-systemet separeras från Apoteket AB och läggas i ett separat bolag. Systemet måste också få en rimlig prislapp. Jag menar inte att det ska skattefinansieras, men någon rimlighet måste det finnas. Om små aktörer hindras på det här sättet blir ju avregleringen fullständigt meningslös, säger Pia Almström.

Skånska Dagbladet har sökt Göran Hägglund för en kommentar till Magnus Wetters situation, men inte fått något svar från honom utan i stället en hänvisning till en pressekreterare och Omstruktureringsbolaget. Pia Almström tycker att det är svagt att ansvariga politiker inte vill uttala sig i frågan.

– Det är oerhört fegt att ansvariga politiker runt den här frågan inte vill svara på frågor, säger Pia Almström.

Entreprenör: "Går inte att få ihop det"

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev