Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Allkryddan IWI bakom salmonella

Publicerad: 9 juli 2015, 06:02

Folkhälsomyndigheten bekräftar att det med säkerhet är IWI allkrydda som orsakade 95 fall av salmonella på Öland. Samma salmonellatyp har konstaterats i kryddan och hos de som insjuknat.


– Det här är vi säkra på, för det är en så ovanlig typ av salmonella, säger Marika Hjertqvist epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Kryddor ligger bakom ett av de största salmonellautbrotten i Sverige på flera år. Två märken av allkrydda har hittills konstaterats innehålla smittan, och fler prover från ytterligare fabrikat är på gång.

Hittills har 153 personer insjuknat. De första sjukdomsfallen upptäcktes i Skåne vid årsskiftet. Men det var först i mars, när antalet drabbade stigit till runt 15 stycken, som varningsklockorna ringde på Folkhälsomyndigheten. Sverige hade drabbats av ett utbrott.

Smittspårningen startade nu på allvar. Livsmedelsverket, landstingen och kommunerna kopplades in. På stora telefonkonferenser samordnades ett intensivt detektivarbete.

– På de här telefonmötena har jag kallat kanske 50 enheter, och det kan ju vara flera personer på varje enhet, säger Marika Hjertqvist.

De vanligaste smittokällorna som kyckling, grönsaker och ägg gav inga resultat. Smittobärarna hade stor geografisk spridning, vilket försvårade arbetet. Samtidigt som allt fler fall konstaterades insåg myndigheterna att smittkällan måste vara något med lång hållbarhet.

I slutet av april kom genombrottet, den gemensamma nämnaren. Smittskyddsläkare skickades land och rike runt för att samla kryddburkar, och i början av juli kom det första positiva resultatet.

Utbrottet på Öland har haft stor betydelse för att verkligen knyta kryddorna till smittan. Till skillnad från tidigare prover hittades smittan här i slutna förpackningar, vilket innebär att de inte kan ha kontaminerats på plats.
Burkarna innehåller samma gren av smittan som matgästerna drabbats av. Provsvaren blev klara under onsdagseftermiddagen, och nu börjar nästa detektivarbete – att ta reda på exakt vad i burkarna som spridit smittan.

– Kryddorna har snarlikt innehåll och är producerade i samma trakt på Balkan. Gissningen är att de kanske har någon gemensam ingrediens, till exempel någon grönsak som smittats längre bak i kedjan, säger Jonas Toljander, mikrobiolog och riskvärderare vid Livsmedelsverket.

Fakta: Salmonellautbrottet

Mellan vecka 52 i fjol och vecka 7 i år konstaterades totalt sex fall av Salmonella Enteritidis typ 13A i Sverige.

Därefter har antalet fall ökat och efter att 80 personer nyligen drabbats efter att ha ätit på en krog på norra Öland är nu det totala antalet uppe i 153 fall spridda över hela landet.

Smitta har konstaterats i en öppnad förpackning av märket Allkrydda från företaget Sevan. Salmonella har också konstaterats i slutna förpackningar av Iwi allkrydda från företaget Dimpex. Produkterna har återkallats.

Konsumenter som har produkten uppmanas att inte äta av den.

Salmonella Enteritidis typ 13A är mycket ovanligt i Sverige. Vanligtvis drabbas bara mellan tre och fem personer årligen.

Källor: Folhälsomyndigheten, Sevan, Dimpex

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev