Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Allmänläkare dåliga på EKG-analys

Publicerad: 27 augusti 2007, 11:09

En brittisk studie visar att många allmänläkare har svårt att identifiera förmaksflimmer hos en patient med hjälp av EKG. När dator användes för EKG-analys ökade träffsäkerheten.


Den brittiska studien presenteras i den vetenskapliga tidskriften British Medical Journal, BMJ.

Forskarna har studerat träffsäkerheten hos allmänläkare, specialistsjuksköterskor (practice nurses) och dataprogram när det gäller att hitta patienter med förmaksflimmer genom EKG-analys.

Läkarna missade 20 av 99 fall av förmaksflimmer och feltolkade sammanlagt 114 av 1355 fall som förmaksflimmer när det egentligen inte handlade om detta. När en dator användes som analysverktyg minskade antalet feltolkningar drastiskt, men datorn missade även den ett antal fall där patienten faktiskt led av förmaksflimmer. Bäst resultat uppnåddes om dataanalysen kombinerades med analys av en allmänläkare. Sämst träffsäkerhet hade sjuksköterskorna.

Studiens författare drar slutsatsen att det måste tas fram strategier för att förbättra diagnosmetoderna för förmaksflimmer inom primärvården. Trots att dataanalys förbättrade resultatet, speciellt om analysen kombinerades med läkarens egen tolkning av EKG, var träffsäkerheten inte tillräckligt god, menar de.

BMJ  2007;335:380 Öva dina färdigheter! Gå till Dagens Medicins tävling SM i EKG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev