Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Allmänläkare ska lockas med höjd lön

Publicerad: 16 november 2012, 06:00

Med en lönehöjning på cirka 5 000 kronor i månaden hoppas Landstinget Blekinge få behålla sina nyare specialister i allmänmedicin.


Förutom årets löneöversyn, som landade på cirka 2,6 procent totalt sett för läkarna inom landstinget, har utfallet för distriktsläkarna blivit ytterligare 4,4 procent i år. Skälet till den särskilda höjningen är att landstinget har sett hur gruppen har tappat i löne­ligan jämfört med andra landsting.

– Vi vill inte förlora de allmänläkare vi har och i bästa fall kan det här leda till att vi kan rekrytera, eller underlätta vår rekrytering, av nya specialister inom allmänmedicin, säger Anders Rehnholm, förvaltningschef inom primärvården.

Det handlar om ungefär 5 000 kronor mer i månaden för nyare specialister i allmänmedicin, vilka är de som har prioriterats. Enligt Anders Rehnholm finns ingen bland dem som ska tjäna mindre än 60 000 kronor i månaden i dag, medan lägstanivån tidigare låg på omkring 53 000 kronor i månaden.

– Med den här lönen blir vi konkurrenskraftiga, säger Anders Rehnholm.

Samtidigt innebär satsningen på nyare specialister att spannet mellan lägsta och högsta lön för distriktsläkarna har minskat.

Christer Olofsson, ordförande i Blekinge läkarförening, säger att landstinget länge har haft problem med för låga ingångslöner, vilket har gjort det svårt att behålla folk. Därför är löneökningen för nyare specialister inom allmänmedicin viktig, anser han.

– I nuläget är löneökningen tillräckligt stor för att vi ska kunna konkurrera med andra landsting. Samtidigt är bristsituationen vad gäller specialister inom allmänmedicin inte löst, säger Christer Olofsson.

Han tycker att det är viktigt att följa upp läget. Om ett landsting bestämmer sig för att göra en liknande satsning, kan Blekinge halka efter igen om inget görs.

– Ett bekymmer är att lönerevisionerna i de olika landstingen inte alltid ligger i takt med varandra. Det gör att konkurrenssituationen kan förändras för oss snart, om inte andra är klara.

Det pågår en ständig diskussion inom landstinget om hur man ska locka läkare till ett arbete som allmänspecialist, ett problem som många andra landsting kämpar med. Som tillfällig lösning har Landstinget Blekinge tagit in hyrläkare, något som inte är unikt. Någon bättre lösning har inte landstinget hittat ännu.

– Vi har inte för få ST-läkare, tvärtom har vi ganska många, som dock inte är klara ännu. Samtidigt är det många som snart kommer att gå i pension och vi är på väg in i den svackan. Som tur är har vi också många kolleger som uppnått pensionsålder och som vill jobba vidare, säger Anders Rehnholm.

Den satsning som nu har gjorts på nyare allmänspecialister görs utan att primärvården får extra pengar. Det innebär att det kommer att sparas på något annat sätt.

Tidigare i höstas skrev Dagens Medicin om att Jämtlands läns landsting gjort en liknande lönesatsning på specialister inom allmänmedicin.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev