Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Allmänläkare till hårt angrepp mot nätläkarersättning

Publicerad: 12 juni 2019, 12:29

”Hälsoekonomiskt vansinne”. Så kallar Distriktsläkarföreningen och Sfam den modell som i dagsläget används för digital vård. I veckan kan SKL ändra på nivåerna.


Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetSKRDigital vård

I dagsläget ersätts ett digitalt vårdbesök med 650 kronor. Patienten står för eventuell patientavgift, dennes hemregion för resten. Ersättningen som används kallas utomlänsersättningen och var från början tänkt att reglera kostnader som uppstod när en patient sökte fysisk vård utanför sin hemregion men har också blivit den modell som används vid nätläkarbesök.

Nivån var från början högre och har redan skruvats ner en gång sedan de digitala vårdgivarna gjorde entré i den svenska vården. I morgon, torsdag, står utomlänsersättningen åter på mötesdagordningen för sjukvårdsdelegationen vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Dagen efter ska den behandlas på SKL:s styrelsemöte.

Distriktsläkarföreningen och Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, uppmanar nu i ett öppet brev delegaterna i sjukvårdsdelegationen, som består av regionpolitiker, att utomlänsersättningen i första hand inte längre ska användas vid distansvård eller att det i andra hand införs ett tak så att det inte blir en ”kostnadsbomb” större än den för hyrpersonal.

I det öppna brevet, med rubriken ”Hälsoekonomiskt vansinne att ersätta nätläkare på löpande räkning”, för allmänläkarföreträdarna bland annat tesen att mycket digital vård i nuläget saknar evidens, men att det å andra sidan finns för nätbaserad kognitiv beteendeterapi. En annan tes de för är att det inte går att jämföra digital vård med mer traditionell primärvård då det i stort rör sig om olika patientgrupper, något Dagens Medicins tidigare kartläggning också visat.

Vad sjukvårdsdelegationen, och senare SKL:s styrelse, landar i återstår att se men det finns obekräftade uppgifter om att ersättningen ska sänkas från 650 kronor till 450 kronor. Om det blir verklighet finns det risk för att flera nätläkarbolag får det svårt att överleva, något näringslivets tankesmedja Timbro i dag, onsdag, varnar för i en ledarartikel med rubriken ”Döda inte den digitala vården”.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev