torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Allmänmedicinare är en bristvara”

Publicerad: 19 april 2013, 09:34

Göran Stiernstedt talar vid Distriktsläkarföreningens fullmäktige.

Foto: Ania Obminska

Göran Stiernstedt, SKL, anser att 21 huvudmän för sjukvården är för mycket. Det sade han vid Distriktsläkarföreningens fullmäktige i dag, fredag.


– Det är klart att allmänmedicinare är en bristvara. Sedan kan vi diskutera utsträckningen och vad vi ska göra åt det.

Det  sade Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg vid  Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, på fredagsförmiddagen. Han stod  vid podiet i Spårvagnshallarna i centrala Stockholm, som  inledningstalare vid Distriktsläkarnas fullmäktige - ämnet var bristen  på allmänläkare.

Göran  Stiernstedt berömde Läkarförbundet för den stora enkät av  allmänläkarbristen som blev klar tidigare i år, men ville berätta hur  han upplevde frågan utifrån sin horisont. För det handlar inte om att  arbetsgivarsidan inte anser att det saknas specialister inom  allmänmedicin, betonade han. Utan det handlar om att det finns 21  regioner och landsting och att det måste finnas en samsyn dem emellan.

–  SKL är en intresseorganisation. Det är inte så att vi kan peka med hela  handen. Vi är beroende av att få med våra medlemmar, som är extremt,  jag säger extremt, fokuserade på självstyret, sade han.

Distriktsläkarnas  mål om att det ska gå en distriktsläkare per 1 500 individer saknar  politisk acceptans, enligt Göran Stiernstedt.

–  Jag personligen har inte svårt att se det som en siffra som vi kan  acceptera, om vi ser på helheten. Men det har blivit låsningar i  systemet på grund av siffran. Inte minst på SKL.

Hur  framtidens primärvård ska se ut hänger samman med hur framtidens  sjukvård ska se ut, sade Göran Stiernstedt och pekade på att en viktig  faktor för att lösa detta är att lösa frågan kring hur man ska ta hand  om de mest sjuka. Men andra nyckelfaktorer är arbetsmiljö, fortbildning,  lön och mindre detaljstyrning.

–  Jag är orolig för sjukvårdens framtid utifrån att det finns 21 huvudmän  i dag. Att tro att det går att få till ett annat system underifrån är  naivt. Men det här kommer på sikt att riskera våra medicinska resultat.  Om vi hade haft sex huvudmän hade det varit lättare att samla alla vid  ett bord och få dem att enas.

Om  hälso- och sjukvården ska kunna ge människor samma förutsättningar till  hälsa över hela landet är 21 sjukvårdssystem inte lösningen, tyckte  Göran Stiernstedt.

– Jag har redan sagt att 21 sjukvårdssystem inte är bra sett till jämlik vård.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev