Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Allmänmedicinare får medalj i guld

Publicerad: 18 oktober 2013, 13:51

I morgon, lördag, delar Umeå universitet ut sin förtjänstmedalj till Lars Hjalmar Lindholm, professor vid universitetet. ”Den ska hänga runt halsen och jag ska vara stolt och glad”, säger han.


I mitten av 00-talet rasade en debatt om användningen av betablockerare. I centrum stod Lars Hjalmar Lindholm, professor i allmänmedicin.

Tillsammans med två kollegor hade han i tidskriften Lancet publicerat en metaanalys formulerad som en debattartikel där de pekade på svag dokumentation för betablockeraren atenolol.

– Det var många som blev upprörda när man ifrågsatte ett av deras älsklingsläkemedel, säger Lars Hjalmar Lindholm.

Ett år senare publicerade han och kollegorna ytterligare en metaanalys. Denna pekade på en svag dokumentation för alla betablockerare.

När sedan SBU utkom med en rapport om behandling av högt blodtryck där han var en av huvudförfattarna blev kritiken massiv.

– Det blev förstasidesstoff, det var rätt jobbigt, säger han.

Han framhåller att SBU-rapporten inte handlade om enskilda läkemedel som atenolol. Ändå talades det om dubbla stolar. Bland annat kallade Lars Werkö i ett inlägg i Läkartidningen det för en skandal att Lindholm hade jämfört atenolol med sockerpiller samtidigt som han var huvudförfattare till en SBU-rapport om blodtrycksläkemedel.

Men trion som hade kritiserat användningen av betablockerare fick i mångt och mycket rätt och i dag rekommenderas dessa läkemedel i Sverige endast som alternativ vid högt blodtryck när flera andra läkemedelsklasser har prövats.

I morgon lördag mottar Lars Hjalmar Lindholm Umeå universitets förtjänstmedalj i guld som endast delats ut två gånger tidigare under 2000-talet. Också Hans Wolf-Watz, professor i tillämpad molekylärbiologi, som blev nominerad av den naturtekniska fakulteten mottar en medalj i morgon. Tidigare har medaljen gått till bland annat statsråd och landshövdingar.

Umeå universitet lyfter förutom Lars Hjalmar Lindholms engagemang i forskningen och debatten om blodtrycksläkemedel fram Nationella forskarskolan i allmänmedicin, finansierad av Vetenskapsrådet, som han är föreståndare för och som han tog initiativ till.

Vad ska du göra när du har fått medaljen?

– Då ska jag hänga den runt halsen och vara glad, stolt och ödmjukt förvånad över att jag har fått den eftersom det finns så många andra duktiga personer som hade kunnat komma ifråga. I övrigt ska jag fortsätta som tidigare.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News