Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Allt fler läkare föreslår Viktväktarna

Publicerad: 29 April 2002, 12:07

Allt fler läkare skickar sina överviktiga patienter till Viktväktarna. - Avsaknaden av alternativ är ett underbetyg för vården, säger Stephan Rössner vid överviktsenheten på Huddinge universitetssjukhus.


"Viktväktarna bedriver just nu en mycket aktiv kampanj för att accepteras av svensk sjukvård", skrev Ingmar Näslund, överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro, i en debattartikel i Dagens Medicin nr 17/02.  Mycket tyder på att Viktväktarna redan har lyckats.   Enligt Viktväktarnas egen statistik var det 293 personer som under årets elva första veckor började Viktväktarnas program som en direkt följd av en rekommendation från läkare. Det är en stor ökning jämfört med i fjol, då Viktväktarna under hela året fick cirka 100 nya medlemmar efter rekommendation från läkare. Viktväktarnas massmediechef, Kent Lindgren, tror att framgången beror på en kombination av information och spridning av ny forskning om Viktväktarnas behandlingsprogram.  Rabattkuponger till allmänläkarna  - Vi har kontinuerligt skickat brev och rabattkuponger till allmänläkare och dietister, säger Kent Lindgren.  Stephan Rössner, professor på överviktsenheten vid Huddinge universitetssjukhus, tycker i huvudsak att det är positivt att läkare skickar sina överviktiga patienter till Viktväktarna.

Fördomar styr dagens fetmavård  - Viktväktarna är tillgängliga och har ett bra program, säger han.  Men han förklarar också att han ofta träffar patienter som inte upplever att de blivit hjälpta av Viktväktarnas program.  - För att få ekonomi i verksamheten har Viktväktarna byggt hela sitt koncept på en standardiserad form och den passar inte alla. De går inte ned på individnivå, säger Stephan Rössner.  Enligt honom är problemet att det i dag inte finns några egentliga alternativ till Viktväktarna.   - På varje vårdcentral borde det finnas en överviktsansvarig, men trots att behovet är enormt får fetmavården praktiskt taget inget stöd över huvud taget från landstingen. I grunden ligger nog synen att fetma trots allt är självförvållat, säger han.  I förra numret av Dagens Medicin uppmanade överläkare Ingmar Näslund Viktväktarna att ta ansvar för forskning och utveckling inom obesitasområdet.   Stephan Rössner håller med.  - Viktväktarna borde återinvestera en del av pengarna de tjänar i en forskningsfond där svenska forskare kunde söka pengar, säger han.

FOTNOT: Viktväktarna svarar på förslaget om forskning och utveckling i en debattartikel i nästa nummer av Dagens Medicin.  ..................................................  Panelen:  Rekommenderar du Viktväktarna till dina överviktiga patienter?  Ia Staaf, specialist i allmänmedicin på Alby vårdcentral utanför Stockholm:  - Jag rekommenderar inte aktivt Viktväktarna. Bättre kost och mer motion är det som ligger bakom viktnedgång. Det finns ju bantningspiller men om man inte äter rätt så hjälper inte det. Min erfarenhet är att de som verkligen går in för Viktväktarnas program lyckas gå ner i vikt. Men 500 kronor i månaden tror jag många bland våra patienter tycker är för dyrt.  Karin Björkegren, husläkare på Husläkarmottagningen Flogsta i Uppsala:  - Ja, det gör jag. Sedan är det ju så att man skärper sig lite extra när det inte är gratis. Vårdcentralen har ju också en dietist som är jätteklok, men tyvärr har nog Viktväktarna bättre effekt eftersom patienterna oftast bara får träffa dietisten en gång. Det finns även en patientutbildning på landstingets överviktsenhet, men även där är behandlingstiden för kort.   Christer Oldne, verksamhetschef på Vårdcentralen Skåre i Karlstad:   - Ja, ibland. Jag tycker att Viktväktarna ofta har ett bra resultat, åtminstone på kort sikt. På lång sikt är det mer tveksamt. Jag ser ofta att patienter som gått ner i vikt åter ökar i vikt efter en tid. Jag ser det som mycket angeläget att försöka hjälpa våra överviktiga patienter, men i dagsläget saknas resurser för någon egentlig obesitasmottagning på vårdcentralen.

Dan Håfström

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev