Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Allt fler ska samsas om makten

Publicerad: 11 april 2014, 06:46

1994 styrdes ett landsting av minst fem politiska partier. Efter senaste valet, 2010, fick sex landsting så många partier vid rodret.


Det visar en ny sammanställning av uppgifter om politiska majoriteter, ordföranden i landstingsstyrelser och liknande från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Uppgifterna avser samtliga lokalval från 1994 och framåt och finns bland annat i Excelfiler på organisationens webbplats.

– När valen närmar sig får vi väldigt många frågor om politiken i kommuner, landsting och regioner från journalister och andra intresserade, säger handläggaren Björn Kullander.

Om man håller sig till landstingen och regionerna är den mest slående förändringen under de här 20 åren att så många fler landsting styrs av minst fem partier. Förutom Halland, som hade den modellen redan 1994, gäller det nu även Östergötland, Västernorrland, Värmland, Skåne och Jönköping.

– Det beror på att flera landsting fått alliansstyren och i de här fallen reagerar de tillsammans med Miljöpartiet eller något lokalt parti, berättar Björn Kullander.

Men att det är lätt att blanda ihop alla olika konstellationer över tid fick Björn Kullander och hans kollegor bevis på. Trots omfattande faktagranskning i skriver de i rapporten att Landstinget i Kalmar län har haft röd majoritet hela tiden sedan 1994. Men det stämmer inte riktigt och felen ska rättas till.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev