Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Allt går inte att mäta"

Publicerad: 23 mars 2012, 14:31

SFAM-KONGRESSEN. Registerdata ska inte kopplas till ekonomisk styrning av primärvården. Det var den enda punkten där alla var överens under fredagens diskussion om utvärdering på den allmänmedicinska kongressen.


Kvalitetsregister och utvärdering av primärvården var huvudnumret på kongressens sista dag, och som vanligt i denna fråga stod debattörerna på podiet mil ifrån varandra.

– En kortsiktig strävan att göra myndigheterna nöjda minskar paradoxalt nog vår kvalitet, sade Saskia Bengtsson, distriktsläkare från Bankeryd, och fortsatte:

– När vi mäter det mätbara får vi mindre tid för det omätbara. Och vad gör det med arbetsglädjen?

Måns Rosén från SBU var med för att försvara sin utredning om kvalitetsregister, kallad Guldgruvan.  Den har fått mycket kritik från allmänläkare som anser att registrerande både tar för mycket tid och innebär integritetsproblem.  Men Måns Rosén anser att många har missuppfattat utredningen.

– Vi förslår INTE att 100 kvalitetsregister ska centraliseras i en enda jättedatabas som ska styras av läkemedelsföretag. Och vi föreslår INTE att levnadsvanor ska dokumenteras för alla patienter oberoende av vad de söker för, eller att kvalitetsregister ska ligga till grund för ekonomisk ersättning.

Måns Roséns slutsats är att bättre kvalitetsregister för primärvården kan leda till bättre klinisk forskning, ligga till grund för kvalitetsarbete och är nödvändigt för att primärvårdens resultat ska kunna presenteras öppet.

– Man måste kunna visa effekterna av vad man gör i en offentlig verksamhet, sade han och gav ett exempel:

– Risken för hjärtinfarkt har halverats och jag är säker på att ni i primärvården har bidragit till detta. Tyvärr kan ni inte visa det eftersom ni inte har registrerat.

Efter flera invändningar från publiken tog Sven Engström, ordförande i Sfams kvalitetsråd, plats på scen.

– Allt går inte att mäta - men vi kan inte säga att vi inte ska mäta något alls, sade han.

Sven Engström betonade vikten av återkoppling, att vårdcentralen verkligen kan få ut sina kvalitetsdata och arbeta med dem för att förbättra sina resultat.

– Vi tror ofta att vi är duktiga och gör rätt, men tro inte att ni vet hur ni gör förrän ni har kollat! Återkoppling är enda som har effekt, som gör oss bättre, sade han och skuttade framför sin powerpoint-presentation.

Tillsammans med bland andra Malin André, allmänläkare i Uppsala,  arbetar han nu med ett nationellt projekt kring kvalitetsregister för  primärvården, där målet är att läkarna ska kunna få återkoppling för att  lära och förbättra vården.

– Nu har vi ett gyllene tillfälle - äntligen har Sveriges kommuner  och landsting sagt att de vill att vi ska vara med och utforma  kvalitetsregistren, sade hon.

LISA JACOBSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev