Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Allt klart på en timme mål för drop in-röntgen i Malmö

Publicerad: 15 mars 2005, 14:49

Röntgendiagnostiska avdelningen i Malmö öppnade i september en drop in-mottagning för patienter med röntgenremiss. Målet är att nio av tio patienter ska ha utlåtandet i sin hand inom en timme. Nu utökas utbudet till datortomografiundersökningar.


Det har snart gått ett år sedan röntgendiagnostiska avdelningen på Universitetssjukhuset Mas i Malmö flyttade in i sina nya lokaler på diagnostiskt centrum. Med 50 röntgenlabb är kapaciteten till och med så god att kliniken har kunnat starta en drop in-mottagning under hösten. Detta innebär att öppenvårdspatienter med remiss kan komma oanmälda för röntgen av lungor och skelett, eller för ultraljudsundersökningar av buk, bukaorta och njurar.

Processen från bedömning till diagnos förkortas på så vis avsevärt, till nytta för både patienter och remitterande läkare. Så här långt ligger genomloppstiden på röntgen för en drop in-patient runt en och en halv timme. Men målet är att 90 procent av patienterna ska ha utlåtandet i sin hand senast en timme efter att de anmält sig.

- Det är oerhört positivt för primärvårdsläkarna som remitterar patienten för röntgen och nu får svar redan samma dag, säger Peter Leander, verksamhetschef för röntgendiagnostiska avdelningen på Universitetssjukhuset Mas.

Har inte kostat extra pengar  Fyra röntgensjuksköterskor turas om att koordinera verksamheten. Genom att utnyttja oannonserade luckor och lediga labb har drop in-mottagningen kunnat startas helt inom ramen för befintliga resurser.

- Det ger dynamik i vår organisation att vi nu får en bättre mix av tunga och lätta fall. Dels lättar det upp arbetet, dels är det viktigt i utbildningssyfte att få fler vanliga patientfall, säger Peter Leander.

Incitamentet för att utöka den radiologiska servicen har paradoxalt nog varit en snäv ekonomi.

- Vi har fått ett fantastiskt fint hus med fin apparatur och när vi sedan fick ett sparbeting på oss ville vi växla in en del av detta i ökad produktion eftersom vi hade resurser till det, säger Peter Leander.

Kritik från politiskt håll  Förhoppningen är att snart kunna erbjuda undersökningar med datortomografi på drop in, och på lite längre sikt även undersökningar med magnetkamera.

I dag kommer 30-40 patienter per dag till drop in-röntgen, men målet är 40-50 patienter. Resurserna finns, men ledningen för röntgendiagnostiska avdelningen upplever inte att initiativförmågan får stöd från politiskt håll.

- Våra politiker är i stället bekymrade över att vår drop in-verksamhet ska störa de privata alternativ som Region Skåne skrivit ett sjuårigt avtal med. Men konkurrensen har i alla fall vitaliserat vår verksamhet, säger Peter Leander.

Josefin Thylefors

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev