Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Allt starkare stöd för protes vid brott på lårbenshalsen

Publicerad: 10 juni 2002, 12:46

Ortopederna använder allt mindre spik och skruv vid brott på lårbenshalsen. I stället är höftledsbyte med protes på väg att bli förstahandsval som kirurgisk metod. Utvecklingen får stöd av en ny avhandling, med förbehållet att spik och skruv fortfarande är bäst för vissa patienter.


I Sverige opereras varje år 6000- 7000 patienter för komplicerade brott på lårbenshalsen. Frakturen kan behandlas med två olika kirurgiska metoder: Antingen fogas brottet ihop med hjälp av spikar eller skruvar, osteosyntes, eller så byts ledkulan ut mot en protes, artroplastik. Länge har osteosyntes varit förstahandsvalet i Skandinavien. Men i övriga Europa och i USA är artroplastik vanligare.   Valet av metod har länge varit kontroversiellt. I slutet av maj presenterade Torsten Johansson, läkare vid ortopedkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, en avhandling som stöder användandet av artroplastik - om patienten inte lider av demens.  Protes gav patienter mindre smärta  Torsten Johansson har undersökt personer som drabbats av den allvarligare formen av fraktur, då ledkulan har lossnat från höftleden. Patienterna var alla 75 år eller äldre.   - Patienterna som fick protes hade bättre funktion och kände mindre smärta efter operationen. De gick också upp i vikt fortare, jämfört med osteosyntespatienterna, berättar Torsten Johansson.  Detta gällde alla patienter. Men resultaten för de dementa patienterna var svårvärderade.  - Vi placerade alla patienter som haft perioder av glömska och förvirring i en egen grupp, eftersom dementa ofta inte förstår eller glömmer bort att de inte får röra sig som vanligt efter operationen. I den gruppen kunde vi inte se att osteosyntes var bättre i sig, men urledhoppning efter höftprotesoperation var vanligare, säger Torsten Johansson.   Osteosyntes innebär ett mindre ingrepp än artroplastik. Operationen går snabbare, snittet är mindre och patienten blöder inte lika mycket. Osteosyntes har därför till för ett par år sedan varit förstahandsvalet i Sverige.

Metoderna ger lika stor dödlighet  Men andelen komplikationer som kräver en ny operation är hög. Omkring 20-40 procent av patienterna måste opereras om på grund av att läkningen misslyckats eller av andra komplikationer. Dessa resultatsiffror har inte förbättrats sedan 1930-talet.   - I vår studie var 45 procent av osteosyntespatienterna tvungna att genomgå ytterligare kirurgi. Det försämrar deras livskvalitet och innebär ökade sjukhuskostnader, säger Torsten Johansson.   De senaste åren har flera svenska studier presenterats som stöder artroplastik. Det har lett till en kraftig ökning av protesanvändningen.  Andelen operationer där protes sattes in ökade från 12,4 procent år 1998 till 38,7 procent år 2000. Samtidigt har spikning och skruvning minskat med motsvarande siffror.   I Torsten Johanssons avhandling ingår även en ekonomisk studie som jämför sjukhuskostnaderna för de två metoderna.   - Vi kunde inte mäta någon skillnad i kostnader mellan de båda metoderna, säger Torsten Johansson.   Inte heller skiljde den totala dödligheten mellan protes och spikning/skruvning.

Cecilia Odlind

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev