Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Alltför få testas för prostatacancer enligt EU

Publicerad: 24 september 2007, 11:48

Endast 13 procent av svenska män har testat sig för prostatacancer under det senaste året. Detta trots att cancerformen är den vanligast förekommande i Sverige.


Detta visar resultaten från Europakommissionens senaste hälsobarometer. Över 25 000 personer från samtliga EU-länder har fått svara på en rad frågor om sitt hälsotillstånd. Och det är inte bara i Sverige som kontrollen för prostatacancer brister - antalet personer som testar sig är lågt i hela EU, alarmerande lågt enligt EU-kommissionen.

– Bättre information krävs om prostatacancer och tjock- och ändtarmscancer. Män bör rådgöra med sina läkare om regelbundna kontroller. Uppgifterna om kontroller för dessa två cancertyper är alarmerande, säger Markos Kyprianou, EU-kommissionär med ansvar för hälsofrågor, i en kommentar till rapporten.

13 procent av den manliga befolkningen i EU har genomgått ett PSA-test för prostatacancer, och 8 procent av de tillfrågade har kontrollerats för tjock- och ändtarmscancer. Siffrorna för Sverige avseende PSA-test för prostatacancer är alltså samma som EU-snittet, medan däremot endast 3 procent av svenskarna testat sig för tjock- och ändtarmscancer.

Ett annat område där Sverige utmärker sig negativt är kontroller för benskörhet. Endast 4 procent av svenskarna testades för benskörhet, jämfört med EU-snittet på 14 procent.

Läs hela rapporten på EU-kommissionens hemsida

Relaterat material

Få män försäkrar sig mot prostatacancer

Nya riktlinjer tar sikte på de svåraste frågorna

Äldre män levde längre om prostatacancern behandlades

PSA-tester hittar inte dödlig prostatacancer

Cancer i prostata vanligare på landet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News