Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Alltför många stamceller i hjärnan kan ge tumörer

Publicerad: 23 augusti 2006, 09:56

I en ny studie lanserar svenska forskare hypotesen att en för stor mängd stamceller i hjärnan kan skapa en grogrund för tumörer.


Hjärnans stamceller, eller omogna celler, har flera likheter med cancerceller. De växer snabbt, de kan spridas i vävnaden och kan utvecklas till flera olika celltyper. Ett samband som stärks av att celler med stamcellsliknande egenskaper har kunnat isoleras hos patienter med hjärntumörer.

Vissa elakartade cancertumörer som har mycket dålig prognos, tros uppstå från hjärnans stamceller.

Nu har en svenska forskargrupp vid biomedicinskt centrum vid Uppsala universitet, ledd av Karin Forsberg-Nilsson, docent i experimentell patologi, hittat ett samband som tyder på att en stor mängd stamceller i hjärnan kan skapa en grogrund för cancer.

Boven i dramat är tillväxtfaktorn PDGF, platelet-derived growth factor. Studien visar att hjärnans stamceller använder sig av PDGF för att reglera sin tillväxt. Regleringen är viktig för balansen mellan stamcellernas delning och deras mognad till exempelvis nervceller.

Forskarna fann att när de ökade mängden PDGF i en stamcellsodling fortsatte cellerna att dela sig i stället för att mogna.

Om PDGF blockerades, reagerade cellerna genom att sluta dela sig och antog direkt formen av små mogna nervceller.   Forskarna kunde också se att cellerna själva kunde producera PDGF, och därmed styra sin egen utveckling. Det är också något som cancerceller kan göra.

En genetisk förändring som gör att stamcellerna producerar för mycket PDGF - och därmed delar sig i stället för att mogna - skulle alltså kunna vara en bidragande orsak till att hjärntumörer bildas.

Studien publiceras i tidskriften Cancer Research, och där lanserar den svenska forskargruppen hypotesen att om balansen i hjärnan förskjuts mot en ökad mängd stamceller kan det vara en grogrund för omvandling till cancerceller.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News