Nyheter
Allvarliga risker med långtidsverkande astmapreparat
Publicerad: 7 juni 2006, 09:41
Långtidsverkande astmabehandling med så kallade beta-2-agonister tycks öka risken för sjukhusinläggningar och dödsfall, enligt en amerikansk studie. Resultaten kommer dock inte att påverka de svenska behandlingsrekommendationerna, då dessa läkemedel används på ett annat sätt här.
- I USA förekommer det en annan behandlingstradition än vi har i Sverige. De ger långtidsverkande medel utan att använda inhalerade steroider, säger Björn Ställberg, allmänläkare vid Trosa vårdcentral och en av medlemmarna i den expertgrupp som arbetade fram Socialstyrelsens senaste riklinjer för behandling av astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL.
- I Sverige ger vi inhalationskortison och långverkande beta-2-agonister används som tilläggsbehandling.
I studien, som är publicerad i tidskriften Annals of Internal Medicine, har forskare vid Santa Clara Valley Medical Center i San José och Cornell University i staten New York gjort en metaanalys av totalt 19 studier av långtidsverkande astmaläkemedel, salmeterol och formeterol. Totalt ingår nära 34 000 patienter i undersökningsmaterialet. De har behandlats antingen med beta-2-agonister eller placebo.
De långtidsverkande beta-2-agonisterna verkar luftrörsvidgande, till skillnad mot inhalerat kortison som läker inflammationen vid astma.
Forskarna konstaterar att det går att se en liten men statistiskt signifikant ökning av antalet farliga exacerbationer, försämringar, av astmasjukdomen hos dem som använde beta-2-agonisterna jämfört med de patienter som fick placebo. Sjukhusinläggningarna ökade också med en absolut riskökning på 0,7 procent och det gick också att se att risken för död på grund av astmasjukdomen ökade något.
Björn Ställberg anser dock att denna metaanalys inte ger anledning till någon oro, varken för astmapatienterna eller deras läkare. En orsak till detta är att den största studien i analysen, SMART-studien, undersökt effekten av en behandlingsform som inte används i Sverige, nämligen monoterapi med långtidsverkande beta-2-agonister. I Sverige kombineras de alltid med inhalationssteroider.
Det finns inte heller något rapporterat dödsfall i Sverige som kan sättas i samband med användandet av långverkande beta-2-agonister, enligt Björn Ställberg.
- Som läkare ska man inte ändra någonting. Jag är övertygad om att detta inte kommer att påverka de behandlingsrekommendationer som finns, säger han.