Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Allvarligt fel i journalsystem

Publicerad: 8 oktober 2010, 06:40

Allvarligt fel i journalsystem

Foto: Foto: Photos.com

Ett fel i journalsystemet Cosmic gör att patienter riskerar att få tio gånger så hög medicindos som ordinerat. Landstinget i Östergötland har beslutat att systemet ska vara i fortsatt drift.


– Varför vi valde detta är att riskerna för patienter med att stänga hela läkemedelsmodulen bedömdes som större eftersom endast en liten del av alla ordinationer kan påverkas av det här felet, säger Henrich Wilander, som tillsammans med Mikael Hoffman ansvarar för patientjournalen i Landstinget i Östergötland, i ett pressmeddelande.

Felet i Cosmics läkemedelsmodul upptäcktes under torsdagen och innebär att vissa kombinationer av ordinationer i ett och samma recept gör att decimalkommat i doseringar faller bort i e-recepten. Detta gör att det finns en risk för apoteken att expediera en tio gånger för hög dos ”om detta inte är uppenbart orimligt för den expedierande farmaceuten”.

När felet upptäcktes informerade landstinget alla sina förskrivare, andra berörda landsting samt apotekskedjor verksamma i länet.

– Vi ser mycket allvarligt på de fel som vi har haft i vår patientjournal under den senaste tiden. Landstinget kommer att lex Maria-anmäla det som nu har inträffat och kommer att fortsätta diskussioner med leverantören Cambio på högsta nivå, säger Mikael Hoffman.

Cambio har meddelat att felet ska åtgärdas under fredagen och landstinget uppger att rättningen ”sannolikt” kommer att läggas ut i drift under nästa vecka, efter att den testats i driftsmiljön.

Landstingsdirektör Barbro Naroskyin hade, enligt pressmeddelandet, redan innan detta fel upptäcktes planerat ett officiellt brev till Cambio. Brevet kommer nu att innehålla ”skarp kritik mot kvalitetsbristerna i Cosmic” och uppmaningar om att Cambio ”kraftfullt” behöver förbättra sitt arbetssätt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev