onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Allvarligt misstag bakom elavbrott på sjukhus

Publicerad: 25 januari 2018, 11:44

En avgrävd kabel orsakade flera strömavbrott.

Foto: Region Skåne

En avgrävd kabel låg bakom strömavbrotten på Skånes universitetssjukhus under onsdagen.

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

En kabel grävdes av inne på sjukhusområdet i Lund under onsdagen vilket fick stora konsekvenser för sjukhusets verksamhet.

– Det allvarligaste är att entreprenören inte har följt instruktioner och anvisningar kopplade till elsäkerhetsfrågor. De har nonchalerat dem och grävt utan att ta hänsyn till de utmarkerade kablarna, säger Peter Hartvig, biträdande fastighetsdirektör på Regionfastigheter.

Enligt anvisningarna får man bara handschakta intill kablarna, men nu användes grävmaskin, enligt Hartvig. Grävarbetet görs för att lägga ner kulvertar inför en framtida utbyggnad av sjukhuset.

Framöver kommer Regionfastigheter att ha personal närvarande för att kontrollera att de som utför grävarbetet följer instruktionerna.

– Detta får aldrig hända igen, säger Peter Hartvig.

Kabeln grävdes av strax före halv elva på onsdagsförmiddagen och följden blev en serie korta strömavbrott. Ambulanser fick under några timmar dirigeras om till andra sjukhus och bara akuta operationer och undersökningar kunde genomföras. Vid lunchtid blev strömläget stabilt, men elkapaciteten var fortsatt begränsad. Först på kvällen var den återställd till normal nivå.

Sjukhusområdet har reservkraft, men i det här fallet omöjliggjorde grävskadan de omkopplingar som krävs för att få igång den.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev