Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Alvedon ofarlig smärtlindrare vid hjärtinfarkt

Publicerad: 15 maj 2006, 15:06

Smärtlindrare med paracetamol, som till exempel Alvedon, är ofarliga att använda vid hjärtinfarkt. Men det gör heller ingen nytta för själva hjärtsjukdomen, enligt en amerikansk studie.


Ämnen i artikeln:

Hjärtinfarkt

Ett forskarlag lett av Robert C Gorman, docent i kirurgi vid University of Pennsylvania i USA, har undersökt effekten av paracetamol vid hjärtinfarkt hos försöksdjur. Forskarna ville framför allt undersöka om paracetamol är farligt att använda efter kärlvidgande behandling, som till exempel ballongvidgning eller blodproppslösande trombolys.

I försöket användes ett antal kaniner och får, som utsattes för en framkallad hjärtinfarkt samtidigt som de fick paracetamol. De jämfördes med en kontrollgrupp med lika många djur, som också utsattes för en framkallad hjärtinfarkt, men som inte fick några smärtlindrande läkemedel alls.

Efter 30 till 60 minuter lät läkarna djuren få tillbaka blodflödet till hjärtat. Då studerades effekterna av hjärtinfarkten.

Av resultaten drar forskarna slutsatsen att paracetamol inte hade någon effekt alls på mängden blod som nådde hjärtmuskeln, hur väl hjärtmuskeln klarade sig, blodtryck, puls eller hjärtkammarfunktion. Det motsäger en tidigare studie, som visat att paracetamol minskade skadorna på hjärtmuskeln hos hundar som fått hjärtinfarkt. Enligt forskarna kan det bero på att hjärt-kärlsystemet hos hundar skiljer sig från det hos människor, kaniner och får.

Forskarna drar slutsatsen att paracetamol inte hade någon negativ påverkan på kaniner och får som fått hjärtinfarkt, men att läkemedlet inte heller gav någon skyddseffekt för hjärtat.

Undersökningen gjordes mot bakgrund av andra studier, till exempel en nyligen publicerad dansk studie, som visade att risken att dö efter en hjärtinfarkt var högre för patienter som åt vissa smärtlindrare, till exempel ibuprofen, se också Dagens Medicin den 14 november 2005.

De amerikanska forskarnas resultat publiceras i det aktuella numret av The American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology. Forskarna vill nu gå vidare och jämföra djur som behandlats med NSAID med dem som fått paracetamol genom att följa dem en längre tid efter en hjärtinfarkt.

Ämnen i artikeln:

Hjärtinfarkt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev