fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Alzheimerplåster ger färre biverkningar än kapslar

Publicerad: 19 juli 2006, 09:20

En studie som utförts på Karolinska institutet visar att de vanligaste biverkningarna minskar om alzheimermedicin tas med plåster i stället för med kapslar.


Studiens resultat presenteras i dag, den 19 juli, på den internationella alzheimerkongressen i Madrid, Spanien, skriver Dagens Nyheter.

Plåster med läkemedlet Exelon (rivastigmin) minskar de vanligaste biverkningarna illamående och kräkningar till en tredjedel.

Undersökningen gjordes på 1 200 alzheimerpatienter som alla fick både kapslar och plåster, men där de slumpmässigt fick verkningslösa kapslar eller verkningslösa plåster, eller både kapslar och plåster som var verkningslösa.   Det visade sig att både plåster och kapslar hade likvärdig effekt på demenssymtomen vid Alzheimers sjukdom.

Men biverkningarna minskade med plåster. Av de patienter som fick läkemedlet i tablettform drabbades en av fem av illamående och kräkningar medan en av femton som fick plåster drabbades.

Ansvarig för studien är Bengt Winblad, professor i geriatrik och chef för Karolinska institutets alzheimerforskning. Han säger till Dagens Nyheter att läkemedlet tillförs i jämn koncentration under den tid som plåstret sitter på, men att kapslarna ger toppar av läkemedel i blodet, och därmed fler biverkningar.

En annan fördel med plåster är att anhöriga tydligt kan se om patienten tagit sin medicin, något som kan vara svårt att hålla reda på med alzheimerpatienter.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev