Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ambulans dröjer längre vid hjärtstopp

Publicerad: 22 september 2009, 09:27

Ambulanserna behöver flera minuter längre tid för att komma fram till patienter med hjärtstopp än för några år sedan.


Sveriges Radios Ekoredaktion har tagit del av uppgifter om utryckningstiderna från Nationella hjärtstoppsregistret. De visar att medianinsatstiden för en ambulans vid hjärtstopp i dag är nio minuter. Det är tre minuter längre än för sex år sedan.

– Det finns säkert flera orsaker. Man kan tänka sig att det kanske finns färre ambulanser i dag än vad det fanns tidigare. De ambulanser som finns kanske har mer att göra, fler andra uppdrag än de hade tidigare. Man kan också tänka sig att trafikintensiteten har blivit högre och gör att man har svårare att komma fram, säger Mårten Rosenqvist, professor i medicin vid Karolinska institutet i Stockholm, till Ekot.

Vid plötsligt hjärtstopp ökar risken för att patienten ska dö med 10 procent för varje minut som hon eller han inte får hjälp. För att korta insatstiderna har många kommuner och landsting slutit så kallade IVPA-avtal. De innebär att räddningstjänsten rycker ut på sjukvårdslarm när SOS Alarm bedömer att det tar för lång tid för ambulansen att komma fram.

Enligt en färsk kartläggning från Hjärt-lungfonden saknar 85 av landets kommuner fortfarande IVPA-avtal. Om den andelen minskar skulle fler liv kunna räddas, enligt organisationen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev