Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ambulans ifrågasatte utryckningsbeslut

Publicerad: 15 juli 2015, 08:35

Först när ambulanspersonal ifrågasatte larmoperatören skickades räddningspersonal på jour till ett hjärtstopp. Det rapporterar SVT Nyheter Uppsala. Nu utreds händelsen av SOS Alarm.


Det var i maj som en person avled i samband med ett hjärtstopp, efter att ha fått vänta 18 minuter på att få hjälp. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Uppsala valde larmoperatören att kontakta räddningstjänst, som var två minuter från platsen, först när den utryckande ambulanspersonalen bad om det.

Larmet om det allvarliga sjukdomsfallet i Knivsta kom till SOS Alarm klockan 07:47 och ambulansen körde efter en minut från Uppsala på en högprioriterad utryckning. Men räddningstjänsten skickades inte ut förrän 12 minuter senare.

– Under vårdsarbetets gång framkom det från ambulanspersonalen att vi hos räddningstjänsten hade blivit utlarmade sent, säger Stefan Olsson, styrkeledaren på Knivsta Brandstation, till tv-nyheterna. Han var på jour när larmet kom och var den som var först på plats vid det allvarliga sjukdomsfallet.

Enligt SVT Nyheter Uppsala ska anledningen till att Stefan Olsson skickades på hjärtstoppet varit att ambulanspersonalen på väg ifrågasatte larmoperatörens val att inte skicka assistans i form av räddningstjänsten - så kallade "I väntan på ambulans-larm" (IVPA) - då deras resväg var lång, cirka två mil. Enligt Landstingets kriterier ska IVPA-larm göras om det rör sig om sjukdomsfall med hjärtstopp, medvetslöshet, skador på barn under 7 år eller trauman.

SOS Alarm vill inte spekulera i om uppgifterna stämmer, då det fortfarande pågår en utredning av händelsen.

ELIN ROSLYNG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev