Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ambulans med blåljus påkörd bakifrån

Publicerad: 17 juli 2014, 08:43

En ambulans under utryckning med blåljus på väg till en patient blev påkörd bakifrån. Ambulansen totalförstördes.


Ambulansen var på väg för att hämta en patient utmed riksväg 56 och körde i 140-150 kilometer i timmen med sirener och blåljus på, enligt polisförhör med den av ambulanssjukvårdarna som körde. Efter en stund upptäcker denne att en personbil hänger på i samma fart.  Cirka en kilometer innan ambulansen närmar sig målet signalerar ambulansföraren med bromsljusen för att bilen bakom ska sakta ned men personbilen fortsätter i samma hastighet.

Efter en vägkrök upptäcks patienten och ambulansen bromsar in för att stanna. Det uppmärksammas inte av bilden bakom som kommer åkande i full fart. Strax innan ambulansföraren ska stanna bilen helt får han syn på bilen i backspegeln och väljer att gasa i stället, för att minska kraften i krocken, som inte längre går att förhindra.

Ambulansens bakdel blev helt söndertrasad och uppriven runt om som locket på en konservburk, visar polisens bilder. Ambulanspersonalen klarade sig dock med muskelsmärtor och en kortare sjukskrivning. Även mannen i personbilen klarade sig förhållandevis bra.

– Hade personbilen kört lagligt hade den definitivt hunnit bromsa, det var tur att det gick så bra som det gjorde, säger Jörgen Olsson, ambulanschef i beredskap i Landstinget Västmanland när olyckan skedde, till Dagens Medicin.

Föraren i den bakomvarande bilen är misstänkt för grov vårdslöshet i trafik.

Eftersom det var ett så kallat tvåbils-larm kunde den ursprungliga patienten tas om hand av en ambulans som kom till platsen bara några minuter senare.

Olyckan skedde i slutet av juni.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev