Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ambulans vandaliserad av ungdomsgäng

Publicerad: 6 augusti 2007, 12:08

Natten till söndagen vandaliserades en ambulans utanför Sundsvall i samband med en utryckning. Ingen skadades vid händelsen, men ambulanspersonalen upplevde situationen som hotfull.


Ambulansen hade kallats till en lägenhet i Ljustadal utanför Sundsvall. En 17-årig flicka var berusad och uppgavs ha andningssvårigheter. När ambulanspersonalen gick upp till lägenheten där flickan befann sig strömmade ett 15-tal ungdomar till på gatan, varav ett antal började vandalisera ambulansen.

Då en av ambulanssjukvårdarna kom ner från lägenheten för att hämta en bår stod två personer på motorhuven och sparkade på vindrutan, skriver Sundsvalls Tidning.

– De hade även varit inne i ambulansen och stulit vår kommunikationsradio, berättar ambulanssjukvårdare Jeanette Berglin för tidningen.

De som observerats vandalisera ambulansen försvann från platsen men resten av ungdomsgänget blev kvar. Inga mer våldsamheter inträffade, men stämningen upplevdes som hotfull.

Då det var en ovanligt stökig natt i Sundsvall hade polisen inga resurser att omedelbart sända till platsen.

Även om incidenten inte fick allvarligare konsekvenser än skadorna på ambulansen, så hade händelsen kunnat sluta illa, enligt de inblandade.

– Det hade kunnat vara en patient med hjärtstillestånd, och vad hade hänt då, säger Jeanette Berglin.

– Det är en idiotisk och vansinnig grej som hade kunnat sluta med ett dödsfall, säger Stefan Edin, jourhavande förundersökningsledare vid Sundsvallspolisen, till Sundsvalls Tidning.

Relaterat material

Respekten för ambulansen borta

Stora brister i arbetsmiljön på akuten

Drogad man slog ned ambulanssjukvårdare

Våld bakom hög andel arbetsolyckor i vården

Stökigt på akutmottagning efter skottdrama

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev