Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ambulanschef i Norge vägrar besvara brev från polisen

Publicerad: 16 juli 2009, 11:36

Ambulanschef i Norge vägrar besvara brev från polisen

Foto: Illustration: Photos.com

Sjukvården i Norge måste förklara sig varje gång en ambulans under uttryckning fotas av en fartkamera. Nu gör en ansvarig chef uppror.


Ambulanserna i de norska länen Vestfold och Telemark kör hundratusentals mil om året med blåljusen på. Flera gånger om dagen fotograferas de av fartkameror.

Varje gång en ambulans har registrerats skickar polisen ett brev och kräver besked om det var en akut uttryckning eller en vanlig sjuktransport. Nu har ambulanschefen Trond Thoresen tröttnat. I ett brev till polisledningen förklarar han att han inte tänker svara på fler sådana förfrågningar om han inte dras inför rätta.

– Det är slöseri med tid att jag ska använda arbetstid till att dokumentera ambulanssjukvårdens lagliga verksamhet. Vi har begränsade resurser och det här är inget jag kan eller vill prioritera, säger han till Aftenposten.

Problemet finns även i Oslo och Akershus, där polisen har skickat mer än 200 brev om ambulanser som kört för fort bara i år.

– Vi har förståelse för att polisen måste ha ett system där de följer upp att ambulanserna faktiskt är på utryckning när de registreras av kamerorna, men enligt vårt synsätt är dagens system för omfattande. Vi skulle vilja att det togs stickprover för att få ned antalet ärenden, säger divisionsdirektören Arild Østergaard vid universitetssjukhuset Ullevål i Oslo till Aftenposten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev