Nyheter
Ambulansen tar hjälp av försvaret
Publicerad: 30 maj 2013, 06:38
Försvaret ska hjälpa ambulanssjukvården i Skaraborg att lösa sommarbemanningen. Greppet är nytt.
En besvärlig situation för ambulanssjukvården i Skaraborg, Västra Götalandsregionen och hela landet. Det är bakgrunden till att Skaraborgs sjukhus tar försvaret till hjälp för att lösa sommaren.
– Det finns inte tillräckligt många ambulanssjukvårdare eller ambulanssjuksköterskor. Vi vill behålla vår patientsäkerhet och se till att vår personal får semester under rimliga förhållanden, säger Jan Eriksson, administrativ chef för verksamhetsområde ambulans, akut och AVA vid Skaraborgs sjukhus.
Enligt Jan Eriksson kom initiativet från Försvarsmakten. Eftersom Skaraborgs sjukhus haft så goda erfarenheter av att jobba med dem tidigare var sjukhuset inte sent att nappa.
Av de åtta som kan bli aktuella för sommarjobb inom ambulanssjukvården har flera gjort insatser i Afghanistan. Just nu är de dock på hemmaplan och tränar. De går en månads introduktion, där teori och praktik varvas. Hälften ska väljas ut till sommarjobbet.
– Redan nu kan vi säga att de har enastående kunskaper, säger Jan Eriksson.
Det handlar inte om att dessa personer ska vårda patienter. De ska däremot sköta körning, kommunikation via Rakel och navigation, berättar Jan Eriksson. De kommer att arbeta som så kallade tekniska assistenter.
– De gör det ambulanssjukvårdarna gör, förklarar han.
Om de får köra prio 1-larm återstår att se. De ska testas för det, men huvudsakligen är det sjuksköterskor som kör ut och ambulanssjukvårdaren kör normalt in, säger Jan Eriksson.
Soldaternas arbete vid ambulanssjukvården är ett sätt att kompetensutveckla sig, enligt Fredrik Christensson, kompanichef på första sjukvårdsförstärkningskompaniet på Trängregementet i Skaraborg. Att få möjlighet att arbeta i skarp tjänst även nationellt är utvecklande, tycker han.
– Det här samarbetet är ett viktigt steg i att vara delaktig, se hur det fungerar och i att vara närvarande och bättre förberedd i skarpa situationer inför att man kanske ska utomlands igen, säger Fredrik Christensson.
De fyra praktikveckorna i kombination med soldaternas kompetens gör att de får en adekvat kompetens för att jobba inom ambulanssjukvården, enligt Fredrik Christensson.
– I vår verksamhet nationellt och internationellt jobbar man i sjukvårdsgrupp. Den teamkänslan är likadan som inom ambulanssjukvården. Det sätt vi jobbar på, jobbar man även på inom ambulanssjukvården. Därför är det lätt att komma in i det tänket.
ANIA OBMINSKA