torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ambulansens it-stöd ska ses över

Publicerad: 11 januari 2016, 07:00

Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

I samarbete med E-hälsomyndigheten och forskare vid Karolinska institutet ska Vårdförbundet sammanställa it-användandet i ambulanssjukvården.


– Vi vill ta reda på hur det verkligen förhåller sig så att vi kan diskutera vilka frågor som behöver prioriteras för att förbättra informationshanteringen, säger David Liljequist, projektsamordnare och ombudsman på Vårdförbundet, till Dagens Medicin.

I projektet ska omkring 2 600 ambulanssjuksköterskor som är knutna till Vårdförbundet få svara på en enkät om it-stöd. Enkäten tas fram och sammanställas av Vårdförbundet tillsammans med forskare från Karolinska institutet och ska utmynna i en rapport som slutrapporteras sista juni.

– Vi vill ha en bild av vilken förbättringspotential som finns, och vi tror att den är väldigt stor, säger David Liljequist.

Projektet har fått 150 000 kronor i finansiering från E-hälsomyndigheten och förhoppningen är att få fram ett underlag för förbättringsåtgärder när det gäller tillgång på information och informationsöverföring inom ambulanssjukvården.

– Det stora problemet för oss i dag är ju att folk har mycket bättre grejer hemma än vad de har på jobbet. Vilket gör att folk blir väldigt frustrerade, säger David Liljequist.

I dag finns ingen samlad bild av hur ambulansen i olika landsting använder sig av it, men man tror att det kan se väldigt olika ut. Enligt David Liljequist har en del landsting ordnat så att patientjournalen finns tillgänglig i ambulansen, medan de flesta landsting generellt har dåligt it-stöd i ambulanserna. Där dåligt it-stöd innebär att inte går att titta i patientens journal vid utryckning och ambulansjournalen skrivs på papper, för att på akutmottagningen föras över i den elektroniska journalen.

– Generellt sett kan man säga såhär, svensk hälso- och sjukvård är väldigt dålig på mobilitet. Vi använder ”mobila devicer” väldigt lite, vi är väldigt låsta till stationära enheter, vilket gör att tillgången på information och möjligheten till att löpande rapportera in information i systemet är begränsad, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev