Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ambulanser blir snabbare med nytt tekniskt system

Publicerad: 20 maj 2009, 11:50

Ambulanser blir snabbare med nytt tekniskt system

Foto: Illustration: Photos.com

Ett supermodernt datorbaserat verktyg ska göra att sjuka personer snabbare kommer till sjukhuset i ambulans. Verktyget kallas Opal och testas just nu i Dalarna.


Syftet med den nya tekniken är att personalen vid SOS Alarm ska få hjälp att fatta rätt beslut i akutfall. Opal, optimerad ambulanslogistik, är utvecklat i samarbete med specialister vid Linköpings tekniska högskola.

En akutambulans beställs vanligtvis av en privatperson och det är upp till SOS-operatören att avgöra vilken prioritet uppdraget ska ha. Med det nya verktyget får operatören tillgång till en digital karta över Dalarna. Kartan består av tusentals små rutor som styrs av olika parametrar, som till exempel hur många som bor i området, hur många som arbetar där och andra uppgifter. På kartan kan operatören även se var länets 20 ambulanser befinner sig.

Kartan kan ha olika färger. Grönt betyder att ambulansberedskapen är god, orange tyder det på att den inte är på topp överallt. Om det lyser rött måste ambulanser omdirigeras så att en människa i nöd kan få en ambulans inom den tid som satts som riktmärke. Målet är att 90 procent av befolkningen ska nås inom 20-30 minuter. Kartan ska alltså hjälpa operatörerna att dirigera ambulanser så effektivt som möjligt till dem som behöver hjälp.

Opal innehåller dessutom en funktion som automatiskt väljer ut en ambulans för varje nytt ärende.

Just nu testas systemet i skarpt läge i Dalarna. Slår det väl ut kan det successivt börja införas i hela landet med början i Göteborg och ambulanssjukvården i Västra Götalandsregionen.

– Det här är ett mycket intressant projekt. Tekniken hjälper oss att bli ännu effektivare, säger Åke Kjellin, chef för SOS Alarm, till Dalarnas Tidningar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev