Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ambulanser höll inte måttet

Publicerad: 16 mars 2012, 07:57

Foto: Falck.

När SOS-larmet gick fanns ingen personal till ambulansen på grund av ett misstag med schemat. Flera av de bilar som snabbt samlats ihop i Skåne är dessutom för dåliga och nu granskas alla 24 vid en skyddsrond.


Problemen kring övergången i ambulansverksamheten i Skåne fortsätter. I onsdags var ambulansen i Höllviken obemannad i flera timmar och när ett SOS-larm kom in om ett akutfall fanns ingen personal. Det berode på ett misstag när det gamla schemat flyttats över i Falcks system.

– Det var oerhört olyckligt. Det gamla schemasystemet sändes ned och vi hade det bara utskrivet på papper. Och när det fördes in i vårt datasystem så missades en rad, säger Sven Engquist, Falcks vd, till SVT Sydnytt.

Falck har finkammat landet efter tillgängliga ambulanser för att inte stå utan fordon när de tar över verksamheten i stora delar av Skåne efter konkursade Sirius Humanum. Nöjt deklarerade företaget att man fått ihop 24 ambulanser, fler än vad som var nödvändigt, på mycket kort tid.

Men alla bilar håller inte måttet. I vissa saknades plats för all viktig utrustning, i andra gick det inte att spänna fast teknisk apparatur och på en bil fungerade inte blåljusen. Nu har företaget tillsammans med huvudskyddsombuden påbörjat en skyddsrond för att gå igenom alla ambulanser.

– Verksamheten gungar nu. Jag skulle ljuga om jag inte sa det. Vi är väldigt upprörda över att våra medlemmar ska behöva ha en sådan här arbetsmiljö. De vill kunna ge fullgod vård ute och det kan man inte med en del av bilarna nu, säger Vårdförbundets regionala skyddsombud Stefan Bergman till Sydsvenskan.

Sven Engquist säger till tidningen att två ambulanser byts ut till på fredagsmorgonen och att en tredje ersätts på måndag. De hör till de 20 ambulanser som är ute i drift.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev