Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ambulanser kan genomsökas

Publicerad: 4 september 2013, 09:42

Foto: Photos.com

USA:s president Barack Obama har anlänt. Stora delar av Stockholms innerstad har spärrats av. Hur påverkas ambulanstransporterna?


Dagens Medicin frågar Anna Nergårdh, chefläkare vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen vid Stockholms läns landsting, vilka rutiner som gäller om någon person som befinner sig innanför avspärrningarna skulle bli livshotande sjuk eller skadad.

– Då kommer akuta transporter att kunna genomföras, säger hon och hänvisar till den planering som har gjorts tillsammans med polisen.

– Den vård som är den vanliga i Stockholm ska kunna bedrivas. Det ska inte finnas några överraskningar i det här.

Kjell Lindgren, inspektör vid Stockholmspolisen, berättar att alla utryckningsfordon ska vara förberedda och stå placerade så att de inte ”befinner sig på ogynnsam plats” inför Obamas besök.

– Ja, med tanke på att flera av E4:ans av- och påfarter är avspärrade så gäller det ju att ha ett strategiskt utgångsläge, säger Kjell Lindgren.

Alla akuttransporter som måste komma igenom avspärrningarna i city ska ha förannonserats. Inget civilt utryckningsfordon ska dyka upp som någon överraskning för de övervakande poliserna. Och ingen extra tid ska behöva gå åt till att säkerställa att en ambulans verkligen är en ambulans – med ett brådskande uppdrag – innan avspärrningarna flyttas.

– Om det finns ett akutbehov ska ingen tid förspillas. Det gäller att minimera risken att tredje man drabbas, säger Kjell Lindgren.

Samtidigt kommer polisen inte att ta några risker när det gäller den amerikanska presidentens säkerhet. Vid minsta misstanke kan även en ambulanstransport hejdas och genomsökas.

– Vi har den möjligheten, ja, säger Kjell Lindgren.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev