Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ambulanser körs för långt

Publicerad: 2 maj 2014, 09:24

Var fjärde ambulans i Dalarna har kört längre än den borde. Häromveckan togs flera ambulanser ur bruk sedan en mist styrförmågan.


En av fyra ambulanser i Dalarna har passerat gränsen för rekommenderat miltal, visar en granskning som Dalarnas Tidningar har gjort. Enligt tidningen ska storbilar inom ambulansen i Dalarna bytas ut efter 45 000 mil och de så kallade småbilarna efter 35 000 mil.

Frågan är i dagarna extra aktuell efter en händelse härom veckan då en ambulans miste styrförmågan. Den drabbade bilen hade passerat 45 000 mil med drygt 2 000 mils marginal och efter händelsen plockades fyra ambulanser som kört långt bort.

Åke Centervärn, verksamhetschef vid ambulansen i Dalarna, uppger att skälet till att bilarna kör så många mil är långa leveranstider.

– Det är upphandlingsprocesserna som styr och det är klart att det inte är tillfredsställande att vi inte får bilar levererade i den omfattning vi vill, säger han till Dalarnas Tidningar.

Från fackets sida oroar man sig både för patientsäkerheten och för arbetsmiljön.

– Vi är inte bekväma med att köra bilarna. Överlag så är det här ett hot mot patientsäketheten, säger Anders Ohlsson, företrädare för Vårdförbundet och arbetsmiljöombud inom ambulanssjukvården, till tidningen.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev