Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ambulansflygen i luften igen

Publicerad: 19 April 2010, 13:47

Ambulansflygen i luften igen

Foto: Vulkanutbrott. Foto: CG Newhall

Efter nya avbrott under helgen är ambulansflygen och ambulanshelikoptrarna i Norrland nu åter i trafik. I Norge kan flygstoppet ha kostat människoliv.


Askan från förra veckans vulkanutbrott på Island gör att situationen för flygtrafiken förändras från dag till dag. Efter att ha varit i gång i fredags stod de luftburna ambulanserna i Norrland åter stilla under större delen av helgen.

I dag, måndag, är trafiken i gång igen. Ambulansflygen och ambulanshelikoptrarna i Östersund, Lycksele och Gällivare kan användas som vanligt, skriver Västerbottens läns landsting i ett pressmeddelande.

Från Sverige finns fortfarande inga rapporter om att flygstoppet ställt till med några allvarliga skador inom sjukvården. Norska myndigheter befarar däremot att vulkanutbrottet indirekt har kostat liv.

– Det är omöjligt att veta säkert, men det är sannolikt att någon har mist livet på grund av flygförbudet. Det har gjort att hjälpen inte har kommit fram tillräckligt snabbt, eller att sjuka och skadade inte har kommit tillräckligt snabbt till sjukhus, säger Bjørn Guldvåg, assisterande hälsodirektör vid Helsedirektoratet, till tidningen Aftenposten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev