Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ambulansföretag i konkurs

Publicerad: 8 mars 2012, 11:13

Foto: Photos.com

Bolaget Sirius Humanum Ambulans, som sköter stora delar av Skånes ambulanssjukvård och har 300 anställda, går i konkurs. Falck tar över uppdraget. (Uppdaterad 14.15)


Företaget meddelade i dag torsdag att det egna kapitalet har förbrukats och betalningar ställts in. En konkursansökan lämnades under dagen in till Stockholms tingsrätt. Sirius Humanum Ambulans hade vid bokslutet 2010 en omsättning på drygt 230 miljoner kronor och 326 anställda.

Det inträffade förklaras med att konkurrensen inom ambulanssjukvården är hård och lönsamheten svag. ”I denna extrema marknadssituation har bolaget hamnat under svår press och avtalad ersättning täcker inte kostnaderna” skriver företaget i ett pressmeddelande.

Konkursen rör endast ambulansverksamheten i Skåne, resten av bolagen inom koncernen, bland annat med ambulanser i Östergötland, berörs inte.

Sirius Humanums ambulansverksamhet i Skåne finns i Ängelholm, Förslöv och Östra Ljungby, Helsingborg och Höganäs, Malmö, Trelleborg, Höllviken och Svedala, Simrishamn och Tomelilla, Kristianstad och Degeberga, Hässleholm, Broby och Osby samt Perstorp.

Region Skåne meddelar att Falck Ambulans efter en direktupphandling tar över driften i de områden som påverkas av konkursen.

– För skåningarna innebär detta ingen förändring. De kan även  fortsättningsvis räkna med en säker och tillgänglig ambulanssjukvård,  säger Karin Christensson, hälso- och sjukvårdsdirektör, till Region Skånes hemsida.

– Falck kommer att erbjuda all personal verksam i Skåne fortsatt anställning, säger konkursförvaltare Leif Ljungholm till hemsidan.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev