Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ambulansöverläkare prisas

Publicerad: 11 september 2014, 13:23

Det svenska prehospitala priset 2014 går till tre ambulansöverläkare som utvecklat ett medicinskt beslutsstöd för larmcentraler.


Det är Hans Blomberg, Landstinget i Uppsala Län, Björn Ahlstedt, Landstinget Västmanland och Stig Lindberg, Landstinget Sörmland, som tillsammans har tagit fram det nya medicinska beslutsstödet för larmcentraler som bedömer behovet av att skicka ut i första hand ambulans.

Beslutsstödet ska från och med första maj nästa år användas i alla de tre landstingen som då tagit över larmcentralerna från SOS Alarm och driver dem tillsammans i egen regi. Det har tidigare prövats i drygt ett år.

– I vårt system får man med en digital medicinsk journal som gör att patienterna och verksamheten kan följas upp bättre. Det innebär att vi så småningom får en jättelik databas för att kunna utvärdera de bedömningar som ligger till grund för när en ambulans eller en helikopter ska skickas ut eller när det räcker att uppmana patienten att gå till vårdcentralen, säger Hans Blomberg, en av pristagarna och ambulansöverläkare i Uppsala län.

Verktyget är ett stöd för operatörerna att kunna ställa rätt och mycket exakta frågor och kryssa av dem en efter en så patienten hamnar på rätt vårdnivå. En stor fördel med det nya beslutsstödet är att det är utvecklat för sjuksköterskor, något som inte gäller för SOS gamla system, förklarar Hans Blomberg.

– Vi tycker att vi behöver höja kompetensen på larmcentralerna, säger han.

Det är fjärde året det prehopitala priset delas ut. Syftet är att premiera goda exempel i vardagen som ökar patientnyttan. Priset delas ut vid Flis-kongressen, Föreningen för ledningsansvariga inom svensk ambulanssjukvård, i Halmstad 16 september.

Relaterat material

Prisas för säkrare transporter

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev