Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ambulanspersonal kritiseras för uttrycket ”kulturell svimning”

Publicerad: 1 augusti 2018, 09:17

Ambulansen på bilden har inget med den aktuella händelsen att göra.

Foto: Nicklas Elmrin/Bildbyrån

I ambulansjournalen stod det att patienten ”spelar medvetslös” och att det rör sig om ”kulturell svimning”. Det visade sig senare vara en massiv hjärnblödning.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetAmbulanssjukvård

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


I slutet av förra året larmades ambulans ut till en person som fått oklar värk i huvud och nacken. Enligt den lex Maria-anmälan som senare upprättades kan personen eventuellt också ha svimmat. Göteborgs-Posten, som tagit del av anmälan, rapporterar att ambulanspersonalen bland annat dokumenterar att personen ”spelar medvetslös” och att det rör sig om ”kulturell svimning”.

Personen kördes till akuten och efter en och halv timmes väntan larmade anhöriga om att patienten gav sämre kontakt varför det genomfördes en datortomografi. Den visade en massiv hjärnblödning som senare opererades. Patienten ska ha överlevt operation men det är i nuläget inte klart hur återställd hen blir.

Görel Nergelius, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger till Göteborgs-Posten att man generellt sett fäster stor vikt vid ambulanspersonalen bedömning när en patient kommer in till akuten, även om hon inte kan säga något om det speciella fallet.

Hon är däremot kritisk till begreppen ”spelar medvetslös” och ”kulturell svimning” som hon aldrig hört någonstans i vården. Personliga värderingar ska inte förekomma i medicinsk dokumentation.

– Förekommer det så är det helt oprofessionellt. Man ska beskriva patientens tillstånd utan onödiga slutsatser, säger Görel Nergelius till Göteborgs-Posten.

Verksamhetschefen för ambulanssjukvården ska ha haft samtal med ambulansbesättning och förklarat det olämpliga i ordvalet samt även tagit avstånd från det.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev