Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ambulanspersonal ryckte ut i privat bil

Publicerad: 26 mars 2012, 13:06

När en äldre man kollapsade i en befarad stroke och den vanliga utryckningen tog för lång tid ryckte ambulanssjukvårdare ut i sin privata bil.


I mitten av förra veckan föll en äldre man ihop på en gata i centrala Ludvika. Det skulle dröja innan ambulansen kom fram från Borlänge, drygt fyra mil bort. Då använde ambulanssjuksköterskor sin privata bil för att rycka ut.

– Får vi sparken för det här så är det bara att ta det. Vi har i alla fall gjort en insats, säger Jonas Björklund, som tillsammans med kollegan Roland Lindström ryckte ut, till Dalarnas Tidningar.

Sjuksköterskorna kontaktades av SOS Alarm och tvekade inte att ge sig ut i en privat personbil, som ”i alla fall har turbo”.

– Vi fick frågan om vi kunde göra något och det är klart att det är bättre i ett sådant här läge att vi kommer än att vi inte gör det. Vi får inte köra privat på uppdrag, men vad gör man. Det är ju det här vi är till för, säger Jonas Björklund till tidningen.

Enligt honom hade tre ambulanser transporter till Falun och en lättambulans en körning till Örebro när larmet om sjukdomsfallet kom in. Ambulanssjuksköterskorna stod för en första vårdinsats och påbörjade akutbehandlingen. Enligt SOS Alarm tog det 35 minuter för ambulansen att komma fram.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev