Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ambulanspersonalen hinner inte hjälpa patienterna i tid

Publicerad: 30 september 2009, 10:13

Färre ambulanser – men fler larm. Nu varnar ambulanspersonal i Göteborg för att den pressade arbetssituationen drabbar patienterna.


Under 2009 beräknas ambulanspersonalen utföra 60 000 uppdrag i Göteborgsområdet. Det är 13 procent fler än för sju år sedan, skriver Göteborgs-Posten.

Samtidigt har antalet ambulanser minskat från 22 till 18 på tio år.

– Det är inget att diskutera att vi är för få bilar, och ambulanserna rullar många gånger med patienter som inte borde åka med, säger Stefan Andersson, facklig företrädare för Vårdförbundet, till Göteborgs-Posten.

Enligt en genomgång av 37 avvikelserapporter som tidningen gjort har tre patienter avlidit under 2009 på grund av missförstånd och förseningar. Vårdförbundets och Kommunals representanter berättar om en vardag där personalen är tröttkörd och patienterna får vänta för länge.

Ambulanserna i Göteborg körs av Falck Ambulans, men ansvaret för verksamheten ligger på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Nu kräver flera ledande politiker i sjukhusets styrelse en utredning om hur ambulanssituationen i Göteborg ser ut.

– Människor måste kunna lita på att ambulansen kommer i tid. Jag tycker att det är jätteallvarligt att människor dör, säger ordföranden Kerstin Brunnström (s) till Göteborgs-Posten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev