Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Ambulanssjukvården behöver moderna regler”

Publicerad: 23 april 2012, 07:48

Foto: Sven Östberg

Dagens ambulanssjukvård har många problem; som omoderna regelverk, otydliga kompetenskrav och ohälsosamma arbetsvillkor, enligt två debattörer.


Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Omoderna regelverk, otydliga kompetenskrav för ambulanssjuksköterskor, ohälsosamma arbetsvillkor och alltför olika villkor i olika landsting ­– problemen är många i dagens ambulanssjukvård. Det anser Janne Kautto, ordförande i Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor och Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Ambulansverksamheten har utvecklats från att vara främst en transportorganisation till en rullande akutmottagning. Men hälso- och sjukvårdslagen som reglerar ambulansverksamheten har inte hängt med, anser debattörerna. I regelverket finns ingen beskrivning av ambulanssjukvårdens innehåll och kompetensbehov: ”Det behövs en nationell norm för ambulanssjukvården i Sverige. De regelverk som styr ambulansverksamheten måste moderniseras”, skriver de.

Janne Kautto och Sineva Ribeiro anser också att privatiseringen av ambulansverksamheten på många håll har skett utan rimlig uppföljning. De kräver ”tydliga krav vad gäller kvalitet och kompetens för verksamhet som bedrivs i både offentlig och privat regi”.

Dessutom skriver de att kompetenskraven för sjuksköterskorna på SOS Alarm måste höjas, eftersom de problem som finns i dag påverkar ambulanspersonalen. De uppmanar också till höjd kvalitet på utbildningen till ambulanssjuksköterska med utveckling av den verksamhetsförlagda delen av utbildningen. De önskar också betald specialistutbildning för sjuksköterskor och förbättrade arbetsvillkor för ambulanssjuksköterskorna med minimerad dygnstjänstgöring, jourtjänstgöring som ordinarie arbetstid och bättre lön.

”Det är dags att den officiella synen på ambulanssjukvården förändras, från att bara vara en transportorganisation, till att vara en del av en avancerad akutsjukvård som kräver specifik kunskap. Hur bra eller dåligt ambulanssjukvården fungerar, påverkar effektiviteten i hela vårdkedjan och i allra högsta grad resultatet för patienten.”

CHARLOTTA KJELLBERG

Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev