Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Amerikanska läkare vill tillåta marijuana som läkemedel

Publicerad: 18 februari 2008, 13:41

USA:s största specialistförening, American College of Physicians, ACP, har uttalat sitt stöd för marijuana som läkemedel och uppmanar USA:s regering att häva ett förbud som försvårar forskning kring drogens effekter.


Den narkotikaklassade drogen marijuana är tillåten som läkemedel för ett antal sjukdomar i ett tiotal delstater i USA. Den federala regeringen placerar dock marijuana i den högsta klassen av illegala substanser, tillsammans med bland annat heroin och LSD.

Läkarorganisationen ACP går nu ut med en uppmaning till regeringen att tillåta användandet av drogen för medicinsk behandling, samt att underlätta för forskning kring dess effekter, skriver Reuters.

Till stöd för sitt ställningstagande hänvisar organisationen till vetenskapliga bevis för att marijuana är effektivt som läkemedel vid bland annat kraftig viktnedgång i samband med aids och illamående vid cellgiftsbehandling av cancer.

– Ett av huvudsyftena med den moderna medicinen är att noggrant utvärdera nya behandlingar. Marijuana har här hamnat i en speciell kategori, antagligen på grund av det missbruk som finns, säger David Dale, ordförande för ACP och professor vid University of Washington, till Reuters.

Främst är det användandet av substansen Tetrahydrocannabinol, den kraftigaste substansen i marijuana, i former som inte röks som uppmuntras av ACP.

American College of Physicians är en organisation för internmedicinare I USA. Organisationen har 124 000 medlemmar vilket gör den till USA:s största specialistförening och den näst största läkarförening i landet.

Läs ACP:s rapport på organisationens hemsida

Relaterat material

Marijuana på automat i USA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev