Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Amerikanskt miljonbidrag till KI-forskning

Publicerad: 19 Februari 2007, 13:58

Centrum för allmänmedicin vid Karolinska institutet har av ett amerikanskt forskningsinstitut fått ett anslag på 13,5 miljoner kronor. Anslaget ska användas till forskning kring kvinnors och barns hälsa, bland annat hur denna påverkas av boendemiljön.


Studien som ska genomföras av forskargruppen vid Centrum för allmänmedicin är den största i sitt slag. Uppgifter från totalt 3,5 miljoner kvinnor kommer att ingå i materialet.

Syftet är att kartlägga hur bostadsområdet, ärftliga faktorer och andra aspekter av det dagliga livet påverkar det växande fostret och tidpunkten för förlossning.

– Vi ska studera om kvinnor som själva är för tidigt födda eller hade för låg födelsevikt löper större risk att föda ett barn för tidigt eller med låg födelsevikt, än kvinnor som inte är för tidigt födda eller hade låg födelsevikt. Det är oklart om bostadsområdet i sig kan påverka detta, säger professor Jan Sundquist som leder studien, i ett pressmeddelande.

Det är forskningsinstitutet National Institute of Child Health and Human Development, NIH, i USA som står bakom anslaget på 1,9 miljoner dollar, eller motsvarande cirka 13,5 miljoner kronor.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev